De jaren van asal oesoel

,

0

Tjaal Aeckerlin en Rick Schoonenberg kregen als kind van familieleden de meest uiteenlopende verhalen over Indië te horen, maar die over de Japanse tijd werden in mist gehuld. Dit boek vertelt over de 'dagelijkse gebeurtenissen' gedurende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De verhalen zijn opgetekend uit de mond van Indische Nederlanders: burgergeïnterneerden, buitenkampers en krijgsgevangenen. Zij beleefden de gebeurtenissen van dichtbij, maar kregen nauwelijks een stem in het verwoorden van hun ervaringen. Over de verkoop van huisraad om te overleven en het patjollen in de interneringskampen. Maar ook over de bouillon van slagerij Jenne, de geheime schoollessen aan de Broederrand en de 'uitkaaier' van Glodok.
De titel "De jaren van asal oesoel" verwijst naar het asal oesoel, het zogenaamde afstammingsbewijs. Samen met het soerat pendafteran, het registratiebewijs, bepaalde het document de levensloop van veel Indische Nederlanders; 'buitenkamper' of geïnterneerde? Uiteindelijk zou de Indische gemeenschap in beide gevallen bloot komen te staan aan ontberingen en bedreigingen.
De foto's en de verhalen samen geven een indringend beeld van een bewogen tijdperk.
Met het verschijnen van "De jaren van asal oesoel", de eerder verschenen titels en een tv-document willen de auteurs de aandacht vestigen op een groep mensen die tot dusver onderbelicht bleven. De auteurs interviewden tientallen – inmiddels bejaarde – Indische Nederlanders. Net als de eerder verschenen titels is ook dit boek weer rijk geïllustreerd met unieke foto's uit het archief van het Tropenmuseum.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
175
Laatste editie
31 augustus 2006
Uitgeverij
Stichting LM Publishers
ISBN
9789068321715
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic