De Koolputters

0

De Koolputters
Geschiedenis van de Limburgse mijnwerkers
Ongeveer een eeuw geleden gingen de koolmijnen in de Limburgse Kempen van start. In die eeuw zagen de Limburgers een machtige industrie verrijzen in hun nog tamelijk ongerepte landschap. In dezelfde eeuw werden de mijnen ook weer gesloten. Wat achterbleef is een indrukwekkende hoeveelheid bijzonder erfgoed en herinneringen van honderdduizenden Limburgers aan de mijn die alle facetten van hun leven bepaalde.

Het unieke verzamelwerk De Koolputters brengt de veelbewogen geschiedenis van de Kempense mijnen en vooral van de mijnwerkers in beeld. In aansprekende teksten, vraaggesprekken en honderden illustraties wordt het verhaal verteld van de noeste arbeid bij de zeven Limburgse putten. De afleveringen laten het dagdagelijks bestaan van de mijnwerkers herleven, een bestaan waarin alles draaide rond de ‘put’.

De Koolputters verhaalt van de avontuurlijke pioniersjaren, van de cités, het werk ondergronds, de strenge hiërarchie onder het personeel, de muziekvereniging, de processies, de brancardiers. Maar ook van de veiligheid, van de kameraadschap onder de koolputters. En over de rol van de vrouw, de komst van de migranten. De glorieuze hoogtijdagen van Sint-Barbara of van de voetbalclub. Maar ook van het verdriet om het verlies van werkmakkers, van de mijnsluitingen.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
19 maart 2007
Uitgeverij
WBOOKS
ISBN
9789040018169
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic