De kunstenaars van de Farao's

0

De Kunstenaars van de Farao’s. Deir el-Medina en de Vallei der Koningen.
300p., 220 x 280 mm, 2002, Paperback, ISBN 90-5622-044-6, € 39 incl. BTW
Dit boek verkent de nalatenschap van de inwoners van het Boven-Egyptische dorp Deir el-Medina; de kunstenaars-ambachtslui die belast waren met het uithakken en decoreren van de tombes in de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen.
Het dorp Deir el-Medina in Boven-Egypte is niet zo bekend als de imposante sites Karnak en Luxor. Nochtans leefden daar, tijdens het Nieuwe Rijk (1500-1100 v.Chr.), diegenen die belast waren met het uithakken en decoreren van de tombes in de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen. Deze koninklijke graven, die zich op enkele kilometer afstand van het dorp bevinden, zijn terecht beroemd voor de schoonheid van hun wandschilderingen en reliëfvoorstellingen. Een verkenning van Deir el-Medina laat ons toe door te dringen in het leven van alledag. We maken kennis met families die vertrouwd waren met al het sublieme en goddelijke van Egypte, maar tegelijk ook een eenvoudig bestaan kenden. Stoelen, manden, vaatwerk, cultusvoorwerpen, tekeningen, brieven en gedichten evoceren het labeur, de vermakelijkheden, het geestelijk leven, maar vooral ook de inventiviteit, het artistieke meesterschap en het gevoel voor humor van deze kunstenaars-ambachtlui. De tentoonstelling in het Louvre, die vervolgens naar Brussel reist en dan Turijn aandoet, brengt hulde aan deze dorpsgemeenschap. Deir el-Medina’s nalatenschap stelt ons in staat op een originele manier het productieproces van Oud-Egyptische meesterwerken te bekijken. Nu, drieduizend jaar later, maken wij intiem kennis met de bewoners van het dorp. Hun gewoonten en gebruiken waren niet eens zo verschillend van de onze… en dat maakt deze ontmoeting tot een aangrijpende belevenis
Également disponible en français:
Les Artistes de Pharaon. Deir-el-Médineh et la Vallée des Rois.
300 p., 220 x 280 mm, 2002, Paperback, ISBN 2-503-51402-2, € 39 TVA incl.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
11 september 2002
Uitgeverij
Brepols Publishers
ISBN
9789056220440
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic