De maanvijver

1

'Natuurlijk wil ik best helpen,' zei ze. 'Wat zegt Kurt zelf?'
'Hij zwijgt voornamelijk.'
'Ja, dat is zijn sterkste kant,' zei ze. 'Soms kreeg je drie woorden per dag, zorgvuldig afgepast. En dan was hij in een spraakzame bui. Ik heb nooit enig idee gekregen van wat hij wilde, of wat er überhaupt in zijn hoofd omging. Hij woonde hier als een kostganger, een vreemdeling. Lastig was hij nooit en een ruzie kan ik me niet herinneren. Ook van wrijving met Antoon heb ik nooit iets gemerkt.'
Hij keek haar vragend aan.
'Antoon is mijn partner. Nou ja, was. Kassiewijle dus.'
Als scholier zoekt Paulus Kardoes onderscheiding door een onbezonnen daad van opoffering, later onderzoekt hij als ambtenaar de zaak van een jongen die in een stamcafé de vriend van zijn tante aan het mes heeft geregen. Diens motieven zijn onduidelijk en hij zwijgt zelf in alle talen over het gebeurde. Paulus verdiept zich in zijn familieomstandigheden, die de ideale opmaat vormen voor een leven lang lijden en verlies. Intussen probeert hij ook zijn eigen leven op de rails te krijgen.
Een prachtige roman over onvervulde verlangens en onvermogen.
Cees van den Hof schreef eerder de historische roman De triptiek en de verhalenbundel Anamorfosen.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
354
Laatste editie
14 augustus 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Elikser B.V.
ISBN
9789089547835
Advertentie

Hebban recensie

Opgeklopte stijl doet lezer stranden

door Jan M. Jorna op 18-09-2015

Cees van den Hof (1952) studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI), de kunstacademie in Enschede. Hoewel hij bekend is als schilder, schrijft hij ook. In 2013 verscheen zijn debuut, de historische roman De triptiek. Zijn verhalenbundel Anamorfosen verscheen in 2014 en nu is de roman De Maanvijver uitgebracht.

De Maanvijver is het verhaal over Paulus Kardoes die we in het eerste deel...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic