De man en zijn staat

1

Het bestaan van Nederland is ondenkbaar zonder Johan van Oldenbarnevelt. De Opstand was er al toen hij in het centrum van de macht opdook, maar het was de landsadvocaat die van het georganiseerde ongenoegen een staat wist te maken.
Historicus Ben Knapen beschrijft de lotgevallen van deze effectieve drammer en hoe zijn doortastende optreden in korte tijd leidde tot het ontstaan van de machtigste staat ter wereld. Oldenbarnevelt kreeg alle touwtjes in handen en bemoeide zich tot in detail met alles. Hij vergaderde vele uren met de turfschippers van Breda, had ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. over de vloer en was voor eigen rekening en risico een actieve projectontwikkelaar bij inpolderingen. Hij richtte de Verenigde Oostindische Compagnie op en maakte in Londen ruzie met koningin Elizabeth.
Zijn talent liep hem voor de voeten toen de Republiek in godsdiensttwisten verzeild raakte en hij met praktisch handelen meende religieuze twisten te kunnen beteugelen. Dat kostte hem uiteindelijk de kop.
Knapen beschrijft aan de hand van de persoon van Oldenbarnevelt niet alleen de wording van de Nederlandse Republiek, maar kijkt ook hoe er later met de herinnering aan Oldenbarnevelt is omgesprongen.

Ben Knapen (1951) is journalist, bestuurder en historicus. Hij was vele jaren buitenlands correspondent en hij schreef diverse boeken over internationale onderwerpen. Recentelijk was hij onder meer lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). In het kabinet-Rutte I was hij als staatssecretaris belast met Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

'Het is een prachtig boek, zeer toegankelijk, vlot geschreven.' Tjeenk Willink

'Leest als een thriller.' Het Financieele Dagblad

'Deze biografie over mijn grote Nederlandse held is, in één woord, een prachtboek!' Historisch Nieuwsblad

'Geslaagd om de ingewikkelde rol van zijn held aan een publiek van niet-specialisten te presenteren.' NRC Handelsblad
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
367
Laatste editie
15 oktober 2005
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035128903 , 9789035139886 , 9789035144132 , 9789044639148
Bestel dit boek vanaf  €21,99 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic