De markt bestaat niet

0

De verwarring in de economische wetenschap is nog nooit zo groot geweest. Aan abstracte begrippen wordt een werkelijkheid toegekend, waardoor die een eigen leven gaan leiden. In De markt bestaat niet fileert Arnout Weeda het fenomeen ‘marktwerking’ als kern van het gangbare economisch denken. Vraag en aanbod in de economie kunnen duizenden gedaanten aannemen, waarin mensen afhankelijk van culturele en individuele omstandigheden steeds weer anders handelen. Al jaren wordt een verhit debat gevoerd vóór of tegen de markt, maar dat gaat nergens over als die markt slechts bestaat in onze verbeelding.

En dat is niet de enige misvatting in de geschiedenis van het economisch denken die wordt blootgelegd. Weeda toont aan dat wat tegenwoordig
doorgaat voor neoliberalisme op drijfzand berust en veraf staat van de oorspronkelijke bedoelingen van de pioniers, zoals de Weense econoom Hayek. In een helder overzicht van dergelijke dwalingen zoekt de auteur een oplossing voor onze complexe economische problemen. Daarin maakt de homo economicus uit de theorie weer plaats voor de spelende mens, die pas dan echt mens kan zijn.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
07 maart 2017
Uitgeverij
Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
ISBN
9789023495611
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic