De memoires van Turcksin

0

Christiaan Trucksin werd geboren te Peutie op 27 juni 1903. Na zijn studies op de Vlaamse vakschool gaat hij werken bij Peeters-Lacroix. Hij wordt verliefd op de dochter van een toneelgroep, trouwt en gaat bij de groep. Hij heeft achtereenvolgens een groothandel in textiel en een restaurant, dat echter onteigend wordt. In mei 1940 is hij zaakvoerder van het Vlaams Huis in Vilvoorde en werkt hij als chef-monteur bij Chamebel. Kort na de bezetting sluit Chamebel wegen te kort aan grondstoffen.
Hij helpt de Duitsers met het zoeken van arbeidskrachten en besluit een bewakingsdienst op te richten. Hij gaat vervolgens in zee met de Luftwaffe en vormt op één jaar tijd een contingent van 1000 manschappen. De formatie is volledig Vlaams en zelfstandig onder bevel van Turcksin, die enkel bevelen van de Luftwaffe aanvaardt. Deze zelfstandigheid is echter een doorn in het oog van het VNV en veel Duitsers.
De Fabriekswacht wordt een Wachtbrigade van het Luftgaukommando, als Wehrmachtsgefolge, teneinde de zelfstandigheid te kunnen bewaren. Turcksin wordt stafofficier met de rang van Oberstleutnant.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
303
Laatste editie
16 mei 2009
Uitgeverij
Agora/ De Krijger
ISBN
9789072547477
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic