De middeleeuwen zijn anders

0

Een schitterend pleidooi voor een onbevangen gesprek met de middeleeuwse mens
De middeleeuwers pletten de aardbol tot een platte schijf waar men kon afvallen. De middeleeuwers verdrukten de vrouw en verbrandden meedogenloos hun heksen. De middeleeuwers bevolkten hun wereld met afschuwelijke monsters. Kortom tussen de Oudheid en de Renaissance ging de Europese cultuur door de donkerste tunnel van de geschiedenis.
Stellingen waarmee nog niet zo lang gelden gretig-luisterende schoolkinderen werden overdonderd: middeleeuwers waren barbaars, aten met de handen, gingen niet netjes naar het toilet... Ongemeen duistere tijden dus.
Wat is historische waarheid en wat is verzonnen? Waarom konden deze gemeenplaatsen zolang blijven voortleven? En hoe komt het dat in de romantiek de middeleeuwen dan weer plots werden geïdealiseerd als hét tijdperk van de ridderidealen en gentleman-cultuur? Waarom worden we vandaag overspoeld door een echte middeleeuwen-interesse? Maar vooral ook: hoe waren de middeleeuwen ECHT?
Dat zijn de vragen die Jozef Janssens beantwoordt in dit schitterend pleidooi voor een onbevangen gesprek met de middeleeuwse mens.
- Jozef Janssens (Rijksvorsel, 1944), vice-rector van de K.U.Brussel, leidde het team dat instond voor de felopgemerkte facsimile-uitgave 'Van den vos Reynaerde. Het Comburgse handschrift' (Davidsfonds, 1991).
Het 'Amsterdam Academic Archive' is een initiatief van Amsterdam University Press. In de serie verschijnen (populair-)wetenschappelijke publicaties die niet meer leverbaar zijn, maar waarnaar nog wel vraag is in binnen- en buitenland.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
227
Laatste editie
05 november 2005
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789053568507

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 47,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 47,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic