Advertentie
De ontdekking van Elsschot

De ontdekking van Elsschot

3
Rank 2754 Gelezen 3 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 6 Favoriet 0 Recensies 2
Non-fictie Spots 1 Top25's 1   Topics 0

Willem Elsschot (1882-1960) werd bekend als schrijver maar was vóór alles de reclameman Alfons De Ridder. Zijn zakelijke correspondentie overtreft in omvang vele malen zijn literaire brievenproductie. Romans als Lijmen – Het Been, Kaas en Het Tankschip geven een inkijk in het zakenmilieu waarin de schrijver zijn leven lang vertoefd heeft. In hoeverre heeft dat zakenleven de schrijver beïnvloed?
Vic van de Reijt kreeg toegang tot het zakelijke archief van Alfons De Ridder, dat bewaard was gebleven in een vochtige Antwerpse kelder. De ontdekkingen die hij daarin deed vormen het hart van de eerste biografie die recht doet aan de schrijver én de zakenman. En dan blijkt dat de zachtmoedige Frans Laarmans het in de praktijk vaak tegen de harde mijnheer Boorman moest afleggen; Elsschots literaire werk kan worden gezien als een vorm van boetedoening voor zijn zakelijk handelen.
Met zijn biografie brengt Van de Reijt een hommage aan een auteur die stilistische beknoptheid hoog in zijn vaandel had staan. Daarnaast schetst hij een geschiedenis van een periode waarin de emancipatie van Vlaanderen haar beslag kreeg, want ook daarin speelde De Ridder / Elsschot een belangrijke rol.

Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
192
Uitgeverij
Athenaeum
Laatste editie
26 maart 2019
ISBN
9789025308582 , 9789025308940
+

Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 19,99 Bestel het e-book € 13,99
E-book prijsvergelijker

Andere media

Volkskrant:

Door lezers

Literatuur Club / Weet u alles van Elsschot? Wij niet.
10 juli 2019 6 reacties
  Meer artikelen

Hebban recensie

    Nathalie B1 Hebban Recensent

Enthousiasmerende zoektocht naar Willem Elsschot

door Nathalie B1 op 08-07-2019

Vic van de Reijt (1950), een Nederlandse uitgever, publicist, en in deze context vooral een echte Elsschottiaan bracht in 2011 de biografie van de grootste schrijver der lage landen, Willem Elsschot, uit bij uitgeverij Athenaeum. Daarnaast schreef hij ook nog tal van andere artikels over deze schrijver en de man erachter, Alfons De Ridder (ook nog gekend als Fonne van den Bakker), die zijn...


Lezersrecensies (1)

Ontdek Elsschot: lees en geniet!

door: Jan Stoel 2 reacties 1 like
Vic van de Reijt (1950) werd door Karel van het Reve op het spoor van Elsschot gezet. Van het Reve schreef in 1977 dat Elsschot de beste Nederlandse schrijver van de 20e eeuw was en dat zijn meesterschap miskend werd. Van de Reijt studeerde toen Nederlands en wijdde zijn doctoraalscriptie aan...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook