De oorlog die Achilles het leven kostte

0

De Ilias wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grootste literaire werken ter wereld. Het verhaal is niet toegespitst op drama, maar op een bittere waarheid: de strijdmachten willen niets liever dan stoppen met vechten en naar huis gaan. Achilles – de fascinerende held en briljante schepping van Homerus – heeft ruzie met Agamemnon, zijn ergerniswekkende, krachteloze bevelhebber, maar keert uiteindelijk terug naar het slagveld om de dood van een kameraad te wreken.
Aan de hand van deze personages en hun positie gaat de Ilias nader in op de vragen die in elke oorlog opnieuw aan de orde komen: Mag een militair nooit ofte nimmer kritiek leveren op zijn commandant? Moet hij zijn leven opofferen voor de belangen van een ander?
Caroline Alexander heeft net als in The Endurance en The Bounty een verhaal ontrafeld dat we denken te kennen en laat ons eindelijk begrijpen waarom het ons al eeuwenlang boeit, wat Homerus ons eigenlijk wilde zeggen met zijn meesterwerk. De oorlog die Achilles het leven kostte, geschreven met het gezag van een wetenschapper en in de voortvarende stijl van een goede verteller, is een subliem en hoogst actueel boek over een van de grote tijdloze verhalen van onze cultuur.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
352
Laatste editie
26 januari 2011
Uitgeverij
Atlas
ISBN
9789045016719
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic