De ramp

6

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Nederland door een van de grootste natuurrampen uit zijn geschiedenis getroffen. Een springvloed zette Zeeland, een deel van Noord-Brabant en Zuid-Holland onder water. 1836 mensen en tienduizenden dieren verdronken, 4500 huizen en gebouwen werden verwoest en 200 000 hectare grond kwam onder water te staan.
In De ramp gaat Kees Slager in op de oorzaken en de gevolgen van de tragedie. Hiervoor deed hij uitvoerig onderzoek in archieven en sprak hij met ruim 250 ooggetuigen. Zo is een aangrijpend en onthullend verslag ontstaan van wat er zich in die noodlottige dagen in de winter van 1953 van uur tot uur en van plaats tot plaats heeft afgespeeld. Verder onthult hij niet eerder gepubliceerde feiten over vergeefse waarschuwingen tegen de te zwakke zeewering, verwaarloosde dijken en slecht toegeruste hulporganisaties.
Kees Slager (1938) werkte als journalist voor Het Vrije Volk, de vara en de vpro. Hij publiceerde een aantal boeken gebaseerd op overlevering, zoals over het leven van landarbeiders en over de hongerwinter. Eerder verscheen van zijn hand het succesvolle Het geheim van Oss. Een geschiedenis van de sp.
"Een indrukwekkend oral history-boek." de Volkskrant
"Slager schrijft in een ongelofelijk spannende filmische stijl, met zinnen die zich door hun kracht en inhoud nauwelijks binnen de leestekens laat houden – geen boek is in één adem uit te lezen, maar bij De ramp lijkt het maar vier of hooguit vijf happen lucht te kosten." Haagsche Couran
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
560
Laatste editie
11 januari 2013
Uitgeverij
Olympus
ISBN
9789046704073 , 9789046702192 , 9789046705933
Bestel dit boek vanaf  €17,50 bij

bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Lezersrecensies (1)

De ramp, reconstructie van de watersnood in 1953

door: hugo andries 1 like
Inderdaad een uitstekend oral history-boek  (De Volkskrant)

Ik schafte mij dit historisch verslag van Kees Slager aan in de souvenir-shop van het watersnoodmuseum te Ouwerkerk, eerder als een valabel aandenken aan dit merkwaardig museum. Maar vanaf de eerste bladzijde tot en met de laatste heeft...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic