De regels van het vak

0

De geschiedenis van de menswetenschappen wordt gekenmerkt door niet aflatende, soms hoogoplopende debatten over wat als wetenschap mag gelden. Criteria daarvoor hebben niet het eeuwige leven; richtingen en scholen wisselen elkaar af in een historisch proces van verandering. In 'De regels van het vak' onderzoekt Trudy Dehue dat verschijnsel aan de hand van een aantal thema’s en episoden die samen bijna de hele methodologiegeschiedenis van de Nederlandse psychologie bestrijken. Een bewogen geschiedenis, waarin beschuldigingen van verwerpelijke dogmatiek, overdreven bravoure en gevoelloosheid geen zeldzaamheid waren.
In Dehue’s studie komen de opkomst en ondergang aan bod van de grafologie als methode in de personeelspsychologie, en van de fenomenologische psychologie van de ‘Utrechtse School’ met haar personalistische idealen in de eerste naoorlogse decennia. Ook de ontstaansgeschiedenis van A.D. de Groots bekende boek Methodologie uit 1961 wordt behandeld, en verder analyseert Trudy Dehue de historische achtergrond van het ‘dilemma tussen menselijkheid en wetenschappelijkheid’ in de klinische psychologie.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Aantal pagina’s
293
Laatste editie
10 december 2005
Uitgeverij
Amsterdam University Press B.V.
ISBN
9789053568453
Bestel dit boek vanaf  €39,95 bij

bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic