De schuilplaats

9

Top25's 2
Het is oorlog. 1943, nieuwjaarsdag. 's Avonds in het donker worden de zusjes Annie en Sini de Leeuw naar een huis in Usselo gebracht, niet ver van Enschede - en eigenlijk ook niet ver van waar ze met hun familie woonden in Winterswijk. Het is onveilig voor joden, de Duitsers maken jacht op hen.
In Usselo mogen Annie en Sini onderduiken in het huis van Johan, Dientje en opoe Oosterveld. Maar ook bij die hartelijke boerenfamilie voelen ze zich niet veilig. Elke dag moeten ze binnen blijven, stil zijn en voorzichtig doen. Ze zijn altijd bang dat iemand ze zal zien of horen en hen zal verraden. Of dat er Duitsers komen en de geheime schuilplaats ontdekken. De oorlog duurt lang en Annie houdt het bijna niet uit.

Dit is het waargebeurde verhaal van een joods meisje dat acht was toen de Tweede Wereldoorlog begon. Ze vertelt hoe het was om onder te duiken en hoe ze heeft overleefd dankzij gewone mensen op het platteland.
Het huis waar ze ondergedoken zat staat op de voorkant van dit boek. Het is er nog steeds en herinnert aan de tijd dat Annie en haar zus er ondergedoken zaten. De bewoners van toen leven niet meer, maar door dit boek te schrijven heeft Johanna Reiss, de Annie van toen, ervoor gezorgd dat ze niet vergeten zijn.
Verschenen in
Genre
Kind & Jeugd
Vertaald door
Bob den Uyl
Laatste editie
04 maart 2005
Uitgeverij
Em Querido's Uitgeverij Kinderboek
ISBN
9789045101897
Advertentie

Lezersrecensies (1)

ze worden niet gevonden

door: Leentje Adriaensen 1 like
160 blz. gelezen voor Hebban Reading Challenge 2016 Joker #3 - De minibieb. Het boek doet mijn denken aan het dagboek van Anna frank. Ook een gezin dat moet onderduiken. Maar dit gaat vooral om 2 kinderen. 2 zussen eigenlijk 3 maar het derde en oudste zit niet bij hun. Ze leven in een gezin waar...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic