De slag om stalingrad

0

DE SLAG OM STALINGRAD
De veldslag die het volledige Duitse zesde leger vernietigde en het definitieve keerpunt betekende in de oorlog tegen Hitler
De Duitse invasie van Rusland in 1941 was Hitlers grootste gok in zijn jacht op Lebensraum - bij Stalingrad bleek dat hij mis gegokt had. Dit boek vertelt de geschiedenis van de grootste slag uit de Tweede Wereldoorlog, het beslissende keerpunt in de oorlog in het oosten.
Het geeft een uitvoerig historisch overzicht van de slag die het Duitse leger uitputte en de oorlog in het oosten tegen de Duitsers zelf richtte. De deskundige tekst is uitgebreid geïllustreerd, ook met nooit eerder vertoonde foto's uit voormalige sovjetarchieven en gedetailleerde kaarten die de ontwikkeling van de strijd verduidelijken.
De slag om Stalingrad benadrukt de strategische betekenis van de stad en gaat dieper in op de sovjetverdediging, de verwoesting veroorzaakt door de bombardementen van de Luftwaffe en de beschietingen van beide kanten.
Het beschrijft en verklaart de voorbereidingen van de sovjets voor een tegenoffensief tegen de zwakke vleugels van de Duitse troepen, hoe het zesde leger snel werd omsingeld en tot een almaar kleiner gebied werd teruggedrongen, en hoe Friedrich Paulus weigerde om Hitlers orders te negeren en daarmee het lot van het zesde leger uiteindelijk bezegelde.
Bovendien komen de ontberingen van de soldaten in de brandende hel die de stad geworden was, gedetailleerd aan de orde, ook aan de hand van citaten van betrokken soldaten.
In de laatste hoofdstukken worden de gevolgen van deze slag voor de Duitsers en Russen besproken en de invloed die hij op de totale Tweede Wereldoorlog gehad heeft.
Ten slotte geven twee bijlagen een overzicht van de troepen van beide partijen die aan de slag deelnamen, en een chronologische weergave van de belangrijkste gebeurtenissen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
176
Laatste editie
23 november 2001
Uitgeverij
Zuidnederlandse Uitgeverij ZNU
ISBN
9789024379095
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic