De stilte van de Salient

0

* In de streek rond Ieper is de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog tastbaar aanwezig in de vele honderden herdenkingsmonumenten en soldatenkerkhoven
*
In dit boek gaat dr. Johan Meire op zoek naar de manier waarop 1914-1918 verder is blijven leven in de collectieve herinnering
*
Met vele getuigenissen
*
Geïllustreerd met meer dan 100 vaak nooit eerder gepubliceerde foto's
De Ieper-Salient, zoals de streek rond Ieper heet, vormt een echt herinneringslandschap. Bijna vier jaar lang (1914-1918) maakte de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog een halve boog rond de stad. Het maakte de Salient (zoals een dergelijke uitstulping in de frontlijn genoemd wordt) tot een van de meest gewelddadige frontzones van de Eerste Wereldoorlog.

Ook vandaag blijft de oorlog overweldigend tastbaar aanwezig in de vele begraafplaatsen en monumenten in de streek. Jaarlijks bezoeken vele duizenden mensen de oorlogsmusea en nemen er deel aan allerlei herdenkingsrituelen.

De stilte van de Salient is de eerste omvattende studie van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog in de streek van Ieper. Dit unieke boek is gebaseerd op de doctoraalstudie waar antropoloog Johan Meire (K.U.Leuven) vier jaar aan werkte. Het gaat voor het eerst na hoe mensen sinds de oorlog in de streek van Ieper zijn omgegaan met het oorlogsverleden en brengt ook de recente, verrassende heropleving van de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog in kaart.

Het ruim geïllustreerde boek laat zien hoe die herinnering in allerlei activiteiten steeds mee werd ondersteund door de mensen in de streek van Ieper zelf. Tegelijk blijft de regio het reisdoel van buitenlandse, vaak Britse bezoekers die er het graf van een lang geleden gesneuveld familielid komen zoeken.

Met dat alles is de oorlogsherinnering in de streek rond Ieper nooit echt bepaald door grote politieke kwesties of ideeën. Zij is levendig gebleven doordat zij geworteld is in de heel concrete lokale en familiale leefwereld van de diverse groepen voor wie de Grote Oorlog een belangrijk verleden was of is.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
460
Laatste editie
14 oktober 2003
Uitgeverij
Lannoo Uitgeverij
ISBN
9789020953794
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic