De straatfilosoof

16

Top25's 1
Het is 1854 en de jonge ambitieuze journalist Thomas Kitson doet vanaf het front op De Krim als oorlogscorrespondent verslag van de bittere strijd tussen de Russen en de geallieerde troepen.

Het is een levensgevaarlijke onderneming en Kitson is getuige van de gruwelen die een oorlog met zich meebrengt: dood, honger, ziekte en corruptie.

Op een dag is hij samen met de flamboyante journalist Cracknell en de jonge illustrator Styles getuige van een brute oorlogsmisdaad, en hun pogingen het kwaad aan de kaak te stellen lopen stuk wanneer een kolonel zijn macht misbruikt om zijn wandaden te verhullen. Deze wordt op zijn beurt bedrogen door zijn echtgenote, die een gepassioneerde verhouding begint met een van de journalisten. Twee jaar later gaat Kitson onder mysterieuze omstandigheden terug naar Manchester, zwaar getraumatiseerd door hetgeen hij aan het front heeft meegemaakt. Daar gaat hij aan het werk als straatfilosoof, een verslaggever van lokaal nieuws. Maar als Manchester zich opmaakt om koningin Victoria te verwelkomen voor de opening van een grote kunsttentoonstelling, kan Kitson zijn verleden niet langer ontvluchten.

Verschenen in
Oorspronkelijke titel
The Street Philosopher
Genre
Literatuur & Romans
Vertaald door
Kees van Weele
Laatste editie
31 oktober 2009
Uitgeverij
de Fontein
ISBN
9789026126741 , 9789026127649
Advertentie

Hebban recensie

Bloed

door Wim van Schaik op 30-09-2009

zweet en teveel tranen,Voor veel lezers is de historische setting van dit boek best uniek: De schrijver voert ons naar Manchester, maar vooral naar de Krimoorlog, die tussen 1853 en 1856 op dit schiereiland in de Zwarte Zee woedde. De legers van Rusland stonden tegenover de legers van de Turken, Fransen en Engelsen.
Je kan merken, dat de Britse auteur eigenlijk historicus is, want zijn...

Lezersrecensies (3)

Helaas

door: Maria van Ewijk 1 like
Het leek me boeiend om te lezen over de Krimoorlog en over hoe het voor oorlogscorrespondenten in die tijd geweest moest zijn verslag te doen van het strijdtoneel. Daarnaast vind ik het Victoriaanse Engeland altijd fascinerend. De auteur is historicus dus wat dat aangaat zat het ook wel...

Vermakelijke roman

door: Peter_Breda 1 like
Ik ben zelf een enorme liefhebber van Zafon. Dit boek is opgedeeld in twee delen. Het verhaal dat zich afspeelt tijdens de oorlog op de Krim en de jaren erna in Manchester. Ik vond de hoofdstukken die zich in Manchester afspeelden stukken leuker. De periode op de Krim wordt heel bruut en bloederig...

Recensie De straatfilosoof

door: Paulus 1 like
Het heeft iets van Tolstoj en Dickens. Mogelijk komt dat omdat het verhaal zich enerzijds afspeelt tijdens de Krimoorlog en anderzijds in het 19e eeuwse Manchester. De veldslagen worden gruwelijk gedetailleerd beschreven. En je snuift iets op van het Manchester tijdens de industriele revolutie....

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic