De uitvinding van Europa

0

"Het EU50 Project: Een cadeau voor Europa is georganiseerd om Europa een cadeau van de burgers te geven. Het doel van het project is om met leerlingen van het voortgezet onderwijs te discussieren over een oplossing voor de constitutionele crisis van de Europese Unie. De finale van het EU 50-Project: Een cadeau voor Europa wordt gehouden op 6 juni in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Het cadeau dat de scholieren en studenten aanbieden bestaat uit een nieuwe bladzij voor de website van de Europese Unie. Op die website staat een definitie van de Europese Unie en die definitie wordt nader uitgewerkt in het boek 'De uitvinding van Europa' dat de organisator van het project Jaap Hoeksma op grond van de discussies met de scholieren heeft geschreven.
In het essay 'De uitvinding van Europa' betoogt jurist Jaap Hoeksma dat de Europese Unie een nieuw verschijnsel in het volkenrecht vormt. Hij laat aan de hand van de geschiedenis zien hoe dit nieuwe fenomeen na de Tweede Wereldoorlog stapje voor stapje tot stand is gekomen. De oprichting van de Europese Unie als een Unie van burgers en lidstaten markeert een omslagpunt in het denken over de staat. Een dergelijke unie heeft nooit eerder bestaan en vormt niet alleen een nieuw politiek, maar ook een nieuw juridisch verschijnsel. Dit brengt met zich mee dat er voor het bestuur van de Unie ook een nieuw instrument nodig is. Het instrument dat Europa daarvoor heeft uitgevonden, is een constitutioneel verdrag.
De in dit essay ontvouwde visie op het constitutioneel verdrag is niet alleen van academisch belang. Burgers en politici kunnen er ook hun voordeel mee doen. Met zijn analyse van de Europese Unie als nieuw verschijnsel in het volkenrecht legt Hoeksma de wetenschappelijke basis voor de oplossing van een politiek probleem. Als de regeringsleiders van de lidstaten samen tot hetzelfde inzicht komen, zal het binnenkort voor de burgers vanzelfsprekend zijn om te zeggen dat je voor het bestuur van je land een grondwet nodig hebt en een constitutioneel verdrag voor dat van de Unie.
Meer informatie over Het EU50 Project: Een cadeau voor Europa "
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
60
Laatste editie
14 juni 2007
Uitgeverij
Koninklijke Van Gorcum b.v.
ISBN
9789023243427
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic