De vergetenen

0

De Vergetenen
Mei 1945.
De statenloze Juan Rafa Perez heeft enkele jaren in Dachau, Mauthausen en Sachsenhausen doorgebracht waar hij martelingen en medische experimenten heeft doorstaan. Zijn naam staat op een van de dodenlijsten van de nazi's, maar een ingeving van een Russische lotgenoot wendt een voortijdig einde af. Als hij uiteindelijk door de Geallieerde legers wordt bevrijd, is hij 27, vel over been en zwaar invalide, en wil hij maar ding: een dikke streep onder het verleden zetten en zo snel mogelijk samen met zijn verloofde de draad van een normaal leven oppakken.
In de eerste maanden lijkt dit goed te lukken, treft hij het geluk zelfs vaak aan zijn zijde. Maar heel geleidelijk, naarmate de chaos van het Europa in oorlog plaats maakt voor de orde van het Europa in wederopbouw, merkt hij dat twee van zijn kenmerken hem beletten zo'n nieuwe start te maken: zijn statenloosheid en zijn handicap. Het zal dan ook veel langer duren dan hij in zijn aanvankelijke optimisme dacht aleer de vrije samenleving waarvoor hij zo hard heeft gevochten en zo veel offers heeft gebracht, bereid is een plaats voor hem en zijn gezin in te ruimen.
Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van vluchtelingenkampen zoals die na de Tweede Wereldoorlog in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Itali ijn verrezen, verteld door een man die ze vele jaren noodgedwongen van binnenuit heeft meegemaakt en geobserveerd.
Jean-Philippe van der Zwaluw (1963) studeerde staatkundige economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij werkte jarenlang als freelance journalist en publiceerde daarnaast Het Grote Geheim - een filosofische kijk op de geschiedenis.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
736
Laatste editie
09 december 2006
Uitgeverij
Gopher B.V.
ISBN
9789051794403

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic