De vermiste boordschutter

12

Voor de fans van Band of Brothers! - Het waargebeurde verhaal van een ontsnapping uit door de Nazi's bezet Frankrijk.

De in de Bronx geboren Arthur Meyerowitz was in 1943 op zijn tweede missie toen het gevechtsvliegtuig waar hij in zat boven Frankrijk werd neergeschoten. Hij was een van de twee mannen in de B-24 Liberator die de crash overleefde en niet meteen gevangen werd genomen.

Na uit het vliegtuigwrak gevlucht te zijn, klopte Meyerowitz aan bij een afgelegen boerderij waar hij door de bewoners snel binnen werd gelaten. Gelukkig voor hem had zijn gastheer niet alleen een afkeer van nazi's, maar had hij ook nauwe banden met de Franse verzetsgroep Morhange en diens oprichter, Marcel Taillandier. Meyerowitz ontwikkelde een hechte vriendschap met hem, en de verzetsleider zorgde ervoor dat Meyerowitz via verschillende safehouses naar Zuid-Frankrijk werd gebracht en zo uit handen van de Gestapo bleef.

De vermiste boordschutter is gebaseerd op recent vrijgegeven materiaal, exclusieve interviews en uitvoerig onderzoek naar het Franse verzet, en vertelt het spannende en enerverende verhaal van Meyerowitz' benarde periode in Toulouse - waar hij zich voor moest doen als doofstomme en samenwerkte met de eveneens neergehaalde Britse piloot Richard Frank Wharton Cleaver om uit handen van de nazi's te blijven. Daarnaast lezen we over zijn huiveringwekkende weg naar vrijheid, met een hachelijke trek over de Pyreneeën en de tocht op een vissersboot terwijl er Duitse onderzeeërs rondvoeren en Duitse gevechtsvliegtuigen boven hem vlogen.

Het boek bevat foto's en plattegronden en is een persoonlijk en fascinerend verhaal over onderduiken en verzetshelden. Het geeft daarnaast niet alleen een levensecht verslag van taaiheid, doorzettingsvermogen en ontsnappen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar is vanwege het onlangs vrijgegeven materiaal een zeer waardevol oorlogsdocument.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
344
Laatste editie
12 december 2015
Uitgeverij
Karakter Uitgevers BV
ISBN
9789045211138 , 9789045211046

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 14,99 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 14,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersHebban recensie

    Helma Koot Hebban Recensent

Mooi en indrukwekkend eerbetoon

door Helma Koot op 25-03-2016

De vermiste boordschutter is het verhaal van de opa van auteur Seth Meyerowitz. Met dit bijzondere verhaal hoopte hij een eerbetoon te schrijven aan zijn opa en aan een moedige groep Franse mannen en vrouwen die in 1944 zijn leven hebben gered. En in deze missie is hij meer dan geslaagd. Meer nog dan het verhaal van zijn opa is het het verhaal geworden van het moedige Franse verzet, met name de...


Lezersrecensies (1)

nagelbijtend spannend

door: Natasja (Tazzy) J. 1 like
Arthur Meyerowitz heeft echt een zeer spannend avontuur meegemaakt in de 2de wereldoorlog. Zijn kleinzoon Seth vond dat het tijd werd om zijn verhaal uit te zoeken en op papier te zetten. Dat is echt perfect gelukt. Het resultaat is een zeer spannende thriller. Het feit dat het allemaal echt...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic