De verzameling van thematisch geordende leerredes 3 Het Deel der geledingen (Khandha-Vagga

,

0

Dit boek bevat een vertaling van het derde van de vijf  Delen waaruit de Samyutta-Nikaya (SN) bestaat ‘De verzameling van thematisch geordende leerredes van de Boeddha’. De SN is in de traditionele telling na de Digha-Nikaya en de Majjhima-Nikaya de derde verzameling in de Sutta-Pitaka (de Mand van de leerredes van de Boeddha), behorend tot de Pali-Canon. De hele SN bestaat uit 56 boeken (samyutta’s), die elk een bepaald thema behandelen. In dit derde Deel zijn er daarvan 13 opgenomen.
De rode draad door dit Deel wordt gevormd door de ‘vijf geledingen van de persoonlijkheid’ (pañca khandha), behorend tot de belangrijke elementen van de Leer van de Boeddha. Het eerste, het langste samyutta (nr. 22) is hier geheel aan gewijd. Het neemt meer dan tweederde deel van dit Deel in beslag. Ook drie kleinere boeken (23, 24 en 33) zijn gewijd aan de geledingen van de menselijke persoonlijkheid.
In de andere negen boeken worden vier thema’s aan de orde gesteld: de tien manieren om de zes zintuiglijke ervaringen te beschrijven, het binnengaan van de negen meditatiestadia zonder ik-gerichtheid, het soort karma dat nodig is om wedergeboren te worden in de diverse klassen van mythische wezens zoals garoeda’s en de vaardigheden die nodig zijn voor het bereiken van concentratie.
In boek 28 en 33 leren we ook iets over de persoonlijkheid van twee belangrijke leerlingen van de Boeddha, namelijk Sariputta en Vacchagotta.

Verschenen in
Genre
Religie & Spiritualiteit
Laatste editie
29 februari 2012
Uitgeverij
Asoka
ISBN
9789056702311

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 39,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 39,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic