De vijand voor de poort

1

Oosterse indringers als de Hunnen, Mongolen, Goten, Visigoten, Vandalen en vele anderen hebben het Westen altijd bedreigd. Maar de herinnering aan de Turken, aan wie de oeroude en diepgewortelde westerse angst voor het Oosten te wijten is, is nog steeds van invloed op het huidige denken. Al sinds de eerste belegering van Wenen in 1529 hadden de Turken hun zinnen gezet op de overname van de stad. Het Beleg van Wenen in 1683 was het historische hoogtepunt van hun vastberaden tocht westwaarts. Hun verlies bij de stadsmuren van Wenen luidt het begin in van de langzame maar meedogenloze ondergang van het Ottomaanse Rijk.
Door de eeuwen heen zijn de Turken in westerse ogen altijd de aanstichters van het kwaad geweest. Andrew Wheatcroft maakt duidelijk dat dit een veel te eenvoudige voorstelling van zaken is: tijdens de 400 jaar durende strijd om overheersing ging het Westen net zo vaak in de aanval als het Oosten. Vijand voor de poort levert een toepasselijke en magistrale uiteenzetting van dit zeer complexe en epische conflict.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
408
Laatste editie
15 april 2010
Uitgeverij
Atlas
ISBN
9789045015699
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic