De viool van mijn moeder

30

Lijsten 1
Yvonne van den Berg, De viool van mijn moeder

Autobiografische roman over een Nederlandse familie met een oorlogsverleden

In de wereld van de jonge Else is een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een NSB-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter.

Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude, verwaarloosde viool op zolder. Die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer?

Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.

Met De viool van mijn moeder breekt Yvonne van den Berg (1955) haar familiegeheim open. Na haar conservatoriumstudie dwarsfluit en piano speelde zij in diverse ensembles en gaf ze les aan conservatoria. Later maakte ze carrière als beleidsmaker en organisator binnen de muziekwereld. Sinds 2000 is ze verantwoordelijk voor de programmering van de klassieke concerten in De Oosterpoort in Groningen.

`Een heel knap en emotioneel relaas.' Eric Bos, schrijver en beeldend kunstenaar

`Verteld door iemand die de muziek echt van binnenuit kent. Heel invoelbaar.' Eleonore Pameijer, fluitiste
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
12 oktober 2013
Uitgeverij
Luitingh Sijthoff
ISBN
9789021808758 , 9789021808765

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersLezersrecensies (4)

Klassieke muziek als een troostende deken

door: Bellefleur 1 like
Tijdens het lezen van de viool van mijn moeder heb ik de schitterende muziek van onder andere JS Bach Sarabande for solo flute by Julian Beaudiment gedraaid en begreep dat het voor de hoofdpersoon troostend is geweest. De moeder die zij moest missen. Het dwingende wat haar werd opgelegd. Altijd...

Tip voor boekenclubs

door: Marcella Kleine 1 like
Vanavond heeft 'mijn' boekenclub - of leesclub, hoe je het ook noemen wilt - 'De viool van mijn moeder' besproken. Met behulp van de website www.devioolvanmijnmoeder.nl hebben we daar een extra bijzondere avond van kunnen maken. Op de site is namelijk de muziek te beluisteren, die in het boek...

De viool van mijn moeder

door: Greet Oostvogels 1 like
Een hele integere cover die perfect past bij de inhoud van het boek. De tekst op de achterflap is helder en bondig verwoord. Een aantal mooie quotes doen je zin krijgen om te starten in het boek. Het boek is gericht aan haar broer. Het gaat hier tenslotte over een familie die dit meegemaakt heeft....

Recensie De viool van mijn moeder

door: Corine 1 like
Waarschijnlijk doordat ik andere verwachtingen had van dit boek, viel het mij toch enigzins tegen.

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic