De voddenkoningin

21

Spots 2 Top25's 1

De voddenkoningin is het wervelende levensverhaal van Koko, die in de sixties en seventies vodden verzamelt, er vintagemode van maakt, en op het hoogtepunt van haar carrière alles weer verliest. De roman is ook het verhaal van voddenboeren die in groothandelaren veranderen, van hippies die zakenmensen worden en van liefdadigheid die omslaat in commercie. Van idealen die ons ooit dierbaar waren.

In de roaring sixties reist Koko in haar eentje heel Europa door op jacht naar kleding en paait de handelaren met haar stoerheid en haar charme. Ze is succesvol en ze wordt een merk: Koko's, koningin van de tweedehands glamour, bekend in Milaan, Parijs en Berlijn.

Als klein meisje heeft ze de kneepjes van het kleermakersvak van haar moeder afgekeken. Wanneer de spanning thuis oploopt omdat haar moeder weer met een foute man thuiskomt, vlucht het stille meisje in een droomwereld, waarin ze zich omringt met haar zelfgemaakte poppenkleren.

Als zestienjarige ziet ze op de markt dat de mooiste oude kleren, dansjurken en feestkleding van kant, fluweel en zijde, als vodden per kilo verkocht worden. Zonde van de verspilling, denkt ze, en als ze van school af is, begint ze haar eigen handel. Ze koopt oude vodden op, en met kleine aanpassingen maakt zij er hippe kleren van. Ze heeft een goede smaak en een feilloos gevoel voor wat de mensen mooi vinden. Haar kraampje op het Waterlooplein groeit uit tot een stijlvolle winkel, dé plek voor fashionista's avant la lettre, modejournalisten en couturiers. Maar succes in de mode is broos en vluchtig, en de concurrentie is moordend: het kan van de ene dag op de andere verkruimelen, verwaaien of in rook opgaan.

Sprookje en tragedie, portret van een ondernemende vrouw, verhaal van vriendschap, vertrouwen en economisch roofridderdom - met De voddenkoningin laat Saskia Goldschmidt ons een wereld zien, die zeldzaam vertrouwd en vreemd tegelijk is.

Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
320
Laatste editie
17 augustus 2015
Uitgeverij
Uitgeverij Cossee
ISBN
9789059365971 , 9789059365988


Door lezers

Feelgood Club / Oranje boven!
27 april 2018 1 reactie
Boekhandel Van Noord / Onze boekentip: De voddenkoningin van Saskia Goldschmidt
08 september 2015
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersLezersrecensies (4)

Levendig verhaal, mooie sfeertekening van Amsterdam in jaren ‘80 tot 2000

door: Jacqueline Nijland 1 like
Het verhaal is in de ik-vorm verteld met veel details over mode en Amsterdam. Daardoor is het realistisch en prettig leesbaar. De karakters geven het verhaal diepte en maken dat je meevoelt met de hoofdpersoon.

Niet echt mijn boek

door: Frieke van der Meijden 1 like
Lastig te volgen verhaal. Het is als je luistert niet echt duidelijk in welke tijd je zit. Daarbij komt ook nog dat dit niet echt mijn boek is. Het komt te dichtbij en daar heb ik absoluut geen zin in.

voddenkoningin

door: Detty 1 like
Het boek leest lekker weg en geeft een goed beeld van de tijd waarin het speelt. Heb er van genoten.

voddenkoningin

door: Elly 1 like
een zeer goed en snel te lezen boek
een aanrader

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic