De vrouw in ons

0

De vrouw in ons

Toon Goossens

Magie van het leven

Een speurtocht naar het vrouwelijke in de mens

Er zijn alleen menselijke eigenschappen. Sommige komen meer voor bij mannen en die noemen we mannelijk. Andere komen meer voor bij vrouwen en die noemen we vrouwelijk.
Naar de vrouwelijke menselijke eigenschappen wordt hier op zoek gegaan en wel langs 7 ingangspoorten: het lichaamsvet, het lichaamshaar, de klederdracht, het moederschap, de toogpraat van mannen over vrouwen, de erotiek en de maatschappelijke macht. Telkens komen fundamenteel vrouwelijke kenmerken aan de oppervlakte, zoals aantrekkelijkheid, bekommernis en ook wel een beetje bazigheid.
Het is wetenschap met een filosofische en cultuurhistorische dimensie. Van dat laatste getuigen de vele kunstwerken waarmee het werk "gelardeerd" werd.

Toon Goossens promoveerde tot doctor in de geneeskunde aan de K.U. Leuven in het roemruchte jaar 1968. Hij noemt zich nog altijd graag "een 68er".
Na enkele jaren voltijdse huisartsenpraktijk legde hij zich toe op communicatie binnen de medische wereld en van de medische wereld naar de niet-medisch geschoolde lekenwereld. Zo was hij 10 jaar lang een vertrouwd gezicht op televisie, als medepresentator van "Gezondheidsmagazine" en "Over mijn lijf" bij de toenmalige BRT. Ondertussen bleef hij deeltijds praktiserend arts, met een bijzondere interesse in sportgeneeskunde.
Op schrijversvlak behoort hij tot de generatie van de "zestigers". Zoals die destijds literaire vaart gaven aan bepaalde tijdschriften, deed hij dat ook in zijn vakgebied, de geneeskunde.
Hij wordt geroemd om de helderheid van zijn teksten, maar bovendien om hun filosofische en artistieke dimensie, waardoor ze steeds weer uitgetild worden boven het puur wetenschappelijke.

Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Laatste editie
15 april 2016
Uitgeverij
Kramat
ISBN
9789462420441

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 35,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 35,00
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic