De wilde jongen uit de Aveyron

1

Rond het jaar 1800 wordt in de Zuid-Franse bossen een wilde jongen van ongeveer tien jaar oud gevangen. Hij heeft jarenlang alleen in de bossen rondgezworven en hield zichzelf in leven met kastanjes, eikels en rauwe aardappels. De jongen kan niet spreken en gedraagt zich als een wild dier. Jean Marc Gaspard Itard, een jonge arts, ontfermt zich over hem en onderzoekt of deze jongen alsnog kan worden opgevoed tot een volwaardig lid van onze maatschappij.
Van zijn inspanningen doet Itard verslag in twee uitvoerige rapportages. Hierin lezen we over de voortgang van zijn pogingen om tot een constructieve vorm van communicatie te komen met Victor, zoals hij de jongen is gaan noemen. Met zijn objectieve, gedetailleerde beschrijvingen en openhartige filosofische bespiegelingen is Itard zijn tijd ver vooruit. Deze teksten worden door velen gezien als een bakermat van de moderne psychiatrie. Veel van de dilemmas die Itard opwerpt omtrent natuur en cultuur, opvoeding en taalontwikkeling en identiteit en sociale aanpassing zijn nog altijd actueel.
Voor het eerst komt de volledige geschiedenis van deze bekende wilde jongen nu beschikbaar in het Nederlands. In haar heldere toelichting geeft vertaalster Jevgenia Lodewijks een goed beeld van Itards tijd en de omstandigheden waarin hij met Victor werkte.
Dit waargebeurde verhaal over de jongen uit de Aveyron is in 1970 als L'Enfant Sauvage
verfilmd door François Truffaut.
In Wolfskinderen (Homo ferus L.) omschrijft Maarten t Hart de twee rapporten van Itard als: Kleine meesterwerkjes. Ze zijn niet alleen voortreffelijk geschreven maar bovenal ook zodanig gesteld dat het onmogelijk is om ook maar te veronderstellen dat Itard onbetrouwbaar zou kunnen zijn.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
200
Laatste editie
02 november 2015
Uitgeverij
Trophonios Publishing
ISBN
9789491728129 , 9789491728136

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 18,95
Bestel het boek bij Blz. vanaf 18,95
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic