De windroos Fantoom

0

Sander Terbruggen (Utrecht, 1972) was (mede)oprichter en organisator van het Utrechtse Festival Mooie Woorden en nam zitting in de redactie van literair tijdschrift Lava. Hij werkte als medisch/technisch ontwerper in het UMC Utrecht en als redacteur/journalist voor De Ingenieur, Techno! en Technisch Weekblad. De wetmatigheden die in zijn werk als werktuigbouwkundig ingenieur de boventoon voerden, laat hij in zijn poëzie niet toe als beperkende factoren. Hij zet ze naar zijn eigen hand, weet ze te misleiden of gaat er met een wijde boog omheen. Hierbij laat hij zich inspireren door alles wat hem kan intrigeren: van religie tot wetenschap en van mythologie tot stripverhaal. Zijn debuutbundel Fantoom confronteert lezers met een personagepopulatie die onder meer bestaat uit honderd nonnen, een groep duistere volgelingen, een Siamese tweeling, een brandende engel en een masturberende soldaat.

Hij publiceerde in verschillende bloemlezingen (o.a. enkele Rainbow Essentials) en in de literaire tijdschriften Lava en De Brakke Hond. Zijn gedichten draagt hij regelmatig voor op podia, vaak versterkt door de muzikanten van zijn band Nachtwezens. Met deze band bracht hij in 2007 de cd De dans van Pepita uit. Muziekblad Live XS zegt hierover: “Nog nooit klonk Nederlandse poëzie zo indringend” en “De lang uitgesponnen afsluiter Open einde is fenomenaal en doet naar meer verlangen”. Het vernieuwende muziek- en cultuurtijdschrift Gonzo (circus) verkoos in 2009 een nummer van Nachtwezens tot openingstrack van de compilatie-cd Track13 vol. II.
Verschenen in
Genre
Poëzie
Laatste editie
01 januari 1999
Uitgeverij
Uitgeversmaatschappij Holland B.V.
ISBN
9789025111069
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic