De Wisselbank

0

De Wisselbank, als voorloper van de Nederlandsche Bank, wordt vaak beschouwd als de eerste centrale bank ter wereld en droeg in belangrijke mate bij aan de ‘Hollandse Glorie’ in de Gouden Eeuw.
Een tiental auteurs uit binnen- en buitenland schetsen op levendige wijze de ontstaansgeschiedenis van de Bank als innnovatief centrum van het betalingsverkeer in Amsterdam en daarmee van Europa in de 17e en 18e eeuw.
De handel in effecten en financiële diensten in Amsterdam kent een lange geschiedenis. Na de val van Antwerpen in 1585 verplaatste het centrum van de internationale wisselhandel zich naar Amsterdam. In dezelfde periode werd de beurs ook de plek waar obligaties en aandelen (parten) werden verhandeld in de zogenoemde Voorcompagnieën, die later zouden fuseren tot de VOC. Kort na de oprichting van de VOC kreeg ook de Wisselbank en de beurshandel een officiële plek in de stad. Het betalingsverkeer voor grote bedragen werd geïnstitutionaliseerd, evenals de kredietverschaffing op onderpand van goederen. Amsterdams centrale positie in het internationale kredietverkeer is sterk gekoppeld aan de Wisselbank en gaf Amsterdam een machtige postie in de toenmalige internationale financiële wereld.
In dertien hoofdstukken geeft het boek inzicht in de oprichting, de geopolitieke situaties en de internationale rol van de Wisselbank en haar belangd voor andere centrale banken in Europa.
Het boek wordt ingeleid door de “vensters op de wereld”, een overzicht waarin alle geopolitieke ontwikkelingen in verband worden gebracht met de diverse monetaireen effectenkoersen in de twee eeuwen van haar bestaan. In 1820 sloot de Wisselbank haar deuren en richtte koning Willem I de Nederlandsche Bank op.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
28 januari 2009
Uitgeverij
Sonsbeek Publishers
ISBN
9789078217114
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic