Dienaar van koloniaal Nederland

0

Frederik Christiaan Hendrik Hirschmann (1870-1935) was officier in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (knil) en maakte bijna drie decennia Nederlands militair koloniaal beleid, tijdens de hoogtijdagen van het moderne imperialisme, aan den lijve mee.
Hirschmann vocht in Atjeh, maakte deel uit van de staf van een belangrijke militaire expeditie, was tegelijkertijd oorlogscorrespondent, en had van doen met koppensnellers en dwangarbeiders. Tussentijds voerde hij het commando over het leger in Suriname, dat hij moest omvormen naar Indisch model. Het was een roerige periode, waarin een staatsgreep werd verijdeld en Hirschmann zich krachtig verzette tegen een advies aan de Nederlandse regering om het leger in Suriname op te heffen.
Dienaar van koloniaal Nederland onderzoekt de uniciteit van Hirschmann, maar ook zijn representativiteit binnen de groep cadetten van de Koninklijke Militaire Academie die in 1891 tot tweede luitenant werden benoemd. Daardoor wordt in deze fascinerende biografie ook het brede verhaal zichtbaar hoe het knil in de Indische archipel werd ingezet in de tijd dat het Nederlands gezag daar overal en definitief werd gevestigd.

Jan de Lang (1942) studeerde wiskunde in Delft en organisatiekunde in Utrecht. Hij heeft gewerkt bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, en bij verschillende gemeenten als beleidscoördinator en gemeentesecretaris. Deze biografie stoelt op zijn gelijknamige dissertatie voor verkrijging van het doctoraat in de letteren.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
477
Laatste editie
01 april 2011
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035136267
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic