Drang nach Westen

0

De Flamenpolitik van de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog was erop gericht de Belgische staat te ontwrichten. Het beleid speelde in op de gevoeligheden tussen Vlamingen en Walen en wou de Vlaamse Beweging winnen voor het ideaal van een Duits Mitteleuropa.

Was de Flamenpolitik een onvoorbereide improvisatie of het gevolg van doordachte lange termijnpolitiek? Uitgebreid bronnenonderzoek wijst erop dat de ideologische basis voor een Flamenpolitik al in de negentiende eeuw gelegd werd. Duitse nationalisten pleitten voor een uitbreiding van de grenzen en annexatie van gebieden waar zogezegd etnische Duitsers woonden. Maar ook strategische motieven, zoals een betere kustlijn, zetten de verovering van het Westen in.

Drang nach Westen gaat op zoek naar het ontstaan, de achtergronden en oorzaken van de Flamenpolitik. Met aandacht voor het activisme, de Vlaamse Beweging, de situatie in Nederland en de Duitse geopolitiek in andere landen.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
424
Laatste editie
12 september 2011
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058268044
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic