Drift en koers

0

Over Hilda Verwey-Jonker:

‘Ik lees alles van jouw hand wat mij onder ogen komt.’
nobelprijswinnaar jan tinbergen

‘De jonge mevr. Verwey van Nederland is een zeer bekwame en aantrekkelijke dame.’
eleanor roosevelt

‘Very likely, Mrs. Verwey would be much surprised and strongly object, to being called one of the great Christians of our age, and yet that is exactly what she is and why she has been given this exceptional strength and driving power.’
radioreporter elka schrijver voor de amerikaanse radio

‘Er zijn menschen, die altijd hetzelfde zijn, omdat zij erin zijn geslaagd, zichzelf te vinden en daarna zichzelf te blijven. Men kan hen tegen een scherm plaatsen van goudleer of een steenen muur als achtergrond kiezen: zij blijven wie zij zijn en men noemt dat persoonlijkheid. Mevrouw Verwey-Jonker is een van deze sterken.’
anonieme reporter bij de verenigde naties

‘Er moet een vrouw in.’
het antwoord van pvda-voorman koos vorrink op de vraag waarom hilda verwey-jonker een zetel in de tweede kamer zou kunnen accepteren

Margit van der Steen is historicus en onderzoekt, publiceert en adviseert over geschiedenis, politiek, seksevraagstukken en diversiteit.

Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) was spraakmakend en strijdbaar tot het laatst. Ook nu nog spreekt haar opmerkelijk lange loopbaan als socioloog in de politiek en als vrouw in mannenwerelden tot de verbeelding. Haar naam is verbonden met de ‘uitvinding’ van de allochtonen. Minstens zo baanbrekend was haar inzet voor de emancipatie van gehuwde vrouwen. Ze was in beeld als de eerste vrouwelijke minister in Nederland en brak door het glazen plafond als eerste vrouw in de ser. Ze leerde dat ze vooral achter de schermen invloed kon uitoefenen: vrouwen hoorden niet openlijk het gevecht aan te gaan met mannelijke collega’s.
Als politiek vernieuwer en eerste afgestudeerde socioloog ooit geloofde ze lang in de maakbaarheid van de samenleving. In naoorlogs polderend Nederland werkte ze mee aan de opbouw van de verzorgingsstaat terwijl ze ook betrokken was bij het opzetten van het internationale vluchtelingenwerk. Als pionier, wars van de waan van de dag en dwars zonder scherpslijperij, wees ze als een van de eersten op de gevolgen van de vergrijzing. Haar vroege kritiek op de multiculturele samenleving was controversieel.

Drift en koers belicht het fascinerende en veelzijdige bestaan van deze opmerkelijke vrouw. In deze biografie passeren haar levens als gepassioneerd socialist, vrijzinnig protestant, intellectueel, bestuurder, publicist en niet te vergeten als moeder van vier kinderen de revue. Inhoud en principes kwamen voor deze gedreven, onafhankelijke geest op de eerste plaats. Wanneer het leven van mensen in nood was, handelde ze onverschrokken. Haar moed redde mensenlevens in oorlogstijd.
De vrouw die zelfs in haar autobiografie liever over haar persoonlijke leven zweeg, komt hier dankzij ooggetuigen en nieuw archiefmateriaal opnieuw tot leven.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
596
Laatste editie
25 februari 2011
Uitgeverij
Bert Bakker
ISBN
9789035133792
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic