Droomburchten & luchtkastelen

0

Succesvolle lieden en machtige personen tonen hun verworven positie graag aan het publiek. Ze doen dat vaak met imposante bouwwerken. Negentiende-eeuwse industriëlen die hun zakenimperium stoelden op techniek en wetenschap, bouwden indrukwekkende kastelen in flamboyante neogotiek of rijkelijke neorenaissancestijl. Pientere twintigste-eeuwse bankiers en internationaal georiënteerde ondernemers trokken indrukwekkende landhuizen op in een modernistische stijl of in een meer regionaal geïnspireerde vormgeving. In de zich snel industrialiserende tijgerlanden in Azië zien we vandaag opnieuw dat de nieuwe rijken zich terugtrekken in exclusieve bouwwerken, vaak in een Europese neostijl.
Het boek schetst de culturele en sociaal-economische achtergronden van dit fascinerende fenomeen en bespreekt de diverse architectuurhistorische, bouwkundige en technische facetten. Ook de spanning tussen de archeologisch-kunsthistorisch nauwkeurige reconstructies en de wereld van kitsch en fantasierijke interpretaties komt aan bod. De uitdagende utopische, al dan niet gerealiseerde projecten krijgen in dit boek een uitstalraam.
Droomburchten en luchtkastelen doet je even wegzweven uit de wereld van crisis en recessie. Het laat je kennismaken met het leven in deze prestigieuze bouwwerken. Het boek en de gelijknamige tentoonstelling zijn een initiatief van het kasteel van Gaasbeek in samenwerking met Kadoc.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
159
Laatste editie
15 september 2009
Uitgeverij
Davidsfonds
ISBN
9789058266590
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic