Druk bekeken: collecties en hun publiek in de 19e eeuw

0

Wie waren de bezoekers van musea en tentoonstellingen in de negentiende eeuw? Daar is nog weinig over bekend, maar in tot nu toe niet of nauwelijks geraadpleegde (archief)bronnen blijken die bezoekers hun sporen te hebben achtergelaten. In dit themanummer gaan zes auteurs op zoek naar het negentiende-eeuwse museumpubliek. Aan het begin van de eeuw domineren nog de uit de achttiende eeuw stammende kabinetten van naturalia en wetenschappelijke instrumenten, collecties die voornamelijk voor een besloten kring toegankelijk waren. Terwijl geleidelijk deze genootschappelijke verzamelingen uit de belangstelling verdwijnen, bloeide het museum als openbare instelling op. Tevens verschoof de interesse van het publiek van natuurwetenschappen naar beeldende kunsten. Duidelijk is, dat de nieuwe musea druk bezocht werden en zeker niet alleen door de elite.
Inhoud: Redactioneel LIESKE TIBBE/MARTIN WEISS, Publiek gebruik van Nederlandse verzamelingen in de negentiende eeuw. Inleiding op het thema HIEKE HUISTRA, Weg met Pottenkijkers! Hoe het publiek verdween uit het Leids anatomisch kabinet HUIB J. ZUIDERVAART, Natuurkundige instrumentenkabinetten. De opkomst en ondergang van een cultureel fenomeen ELLINOOR BERGVELT/CLAUDIA HÖRSTER, Kunst en publiek in de Nederlandse rijksmusea voor oude kunst (1800-1896). Een vergelijking met Bennetts Birth of the Museum LIESKE TIBBE, Verheffing, nut, of pret maken? Georganiseerde bezoeken van werklieden aan nijverheidstentoonstellingen in de negentiende eeuw MARTIN WEISS, De gang naar toegankelijkheid. Publiek van Teylers Museum in de negentiende eeuw
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
104
Laatste editie
31 december 2010
Uitgeverij
Uitgeverij Verloren b.v.
ISBN
9789087042301

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 10,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 10,00
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic