Duivel groef een paradijs

2

Het Zuid-Limburgse dorpje t Rooth balanceert op de rand van de afgrond. Meer dan de helft van het gebied is al van de aardbodem verdwenen: afgegraven door de mergelindustrie. Anno 2005 zijn er nog maar elf huizen over -- en op honderd meter afstand bevindt zich een gapend gat.
In De duivel groef een paradijs vertelt journaliste Nanne Dorren het dramatische verhaal van t Rooth. Een verhaal over manoeuvres van politiek en bedrijfsleven, boeren die om grond twisten, de listen van de duivel en de lotgevallen van de geelbuikvuurpad die, paradoxaal genoeg, een paradijselijk onderkomen heeft gevonden in de mergelgroeve. Een rode draad door het boek is het levensverhaal van Sjang Heuts, de kleine boer die uitgroeide tot een symbool van verzet.
Nanne Dorren schrijft niet alleen over dat kleine Zuid-Limburgse dorpje met zijn veelbewogen geschiedenis. Overal in het land voeren mensen strijd tegen de aanleg van Betuwe- en hogesnelheidslijnen, nieuwe snelwegen, bedrijventerreinen en luchthavens. De duivel groef een paradijs is een verhaal waarin velen zich zullen herkennen.

`Sjang Heuts was geworteld in t Rooth. En hij wilde niet verplaatst worden. De groeve kwam dichterbij, de bulldozers groeven verder, maar ze maakten een bocht om Sjang heen. De straat verdween, maar speciaal voor Sjang moest het bedrijf een nieuwe weg aanleggen, compleet met lantaarnpaal, elektriciteit, waterleiding, bluswaterreservoir en telefoondraden.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
31 januari 2014
Uitgeverij
Heimdall
ISBN
9789056376949 , 9789491883163
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic