Een centimeter vanaf het geluk

2

Een centimeter vanaf het geluk

Een groep jonge mensen, geluksvogels uit de zogenaamde transitielanden, hebben studiebeurzen gekregen om vanaf 1990 een paar jaar in de EU door te brengen. Wij volgen ze tot in het jaar 2040. Niemand zal verbaasd zijn dat de wereld ingrijpend is veranderd. Toch zagen wij het niet zó aankomen.
Alle vier, Maša, Taša, Rolo en Kix, zijn in hun sjofele studentenkamers voorlopig beter af dan thuis. Ze ploeteren voort, dobberen rond, azen op kansen, dromen van een toekomst en werken ernaartoe. Na hun studie gaan zij weer uit elkaar. Het levensverval brengt hen hooguit tot op één centimeter vanaf iets wat op geluk zou kunnen lijken. Meer zit er niet in.
Ook met de wereld is het niet best gesteld: de EU en VN zijn uit elkaar gevallen, de vogelgriep heeft wereldwijd miljoenen slachtoffers gemaakt, drinkwater is een delicatesse geworden. Een deel van de mensheid krijgt zijn dagelijkse dosis tevredenheid uit een chip, de rest is verwilderd. Waar is het geluk gebleven? In onverwachte details.

Marinko Koš?ec (1967) is geboren in Zagreb, Kroatië, waar hij naar eigen zeggen waarschijnlijk ook zal sterven. Ondertussen doceert hij Franse taal en literatuur aan de Universiteit van Zagreb, vertaalt Michel Houellebecq in het Kroatisch, schrijft opmerkelijke romans en reist de wereld rond. Koš?ec is een geestige verteller van stevige maar herkenbare kost waarin prangende dilemma's indringend worden opgediend.
'Een centimeter vanaf het geluk' is zijn vijfde roman en zijn eerste werk dat integraal is vertaald naar het Nederlands.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
284
Laatste editie
20 november 2015
Uitgeverij
SU "De Ronde Tafel" (Cluit BV)
ISBN
9789492160003 , 9789492160010

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,00 Bestel het ebook bij Libris voor 8,50
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,00 Bestel het ebook bij Blz. voor 8,50
bestellen
bestellen
bestellen
Boeken.combestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (1)

‘Een centimeter vanaf het geluk’: kritische beschouwingen en fraaie metaforen

door: Hanneke Tinor-Centi 1 like
Auteur Marinko Koščec laat de lezer kennismaken met een viertal jonge Oost-Europeanen, afkomstig uit de zogeheten transitielanden. Zij ontmoeten elkaar rond het jaar 1990, tijdens hun studie in het westen. Zij studeren met een beurs in de EU en hopen op een beter leven. Na hun studie keren zij...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic