Een eeuw luchtvaart boven Kiewit

0

Reeds een eeuw lang neemt het vliegveld Kiewit bij Hasselt een bijzondere plaats in het Limburgse economische, sociale en culturele leven. Het verhaal begint ergens in 1909, wanneer Alfred Lanser besluit om op de "Groote Heide" een "oefenterrein voor vliegeniers" aan te leggen. Er wordt een intern reglement opgesteld en een hele infrastructuur op poten gezet - vliegveld Kiewit is een feit.
Onder impuls van Ridder Jules de Laminne bloeit Kiewit helemaal open. Hij neemt Tsaar Ferdinand van Bulgarije aan boord van zijn Farman. Een wereldprimeur, want voor het eerst maakt een gekroond hoofd een vlucht met een vliegtuig. In opdracht van het Ministerie van Oorlog zal de Laminne ook de eerste militaire piloten opleiden. Kiewit is dan ook een bakermat van de Belgische militaire luchtvaart.
De publieke belangstelling voor de activiteiten op het vliegveld Kiewit is erg groot. Tijdens de internationale vliegweek eind 1910 dagen er zowat vijftienduizend toeschouwers op. Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog komt er een abrupt einde aan deze eerste bloeiperiode.
In augustus 1933 richten een aantal enthousiastelingen, waaronder opnieuw ridder de Laminne, de "Limburg Aviation Club" op en een jaar later wordt er opnieuw gevlogen boven de heide. De jaarlijkse vliegmeetings kennen ook nu een groot succes. Een markante figuur uit die periode is zonder twijfel pater Léon Bradfer. Als eerste Belgische missionaris behaalt hij hier zijn vliegbrevet. Alweer een primeur ! Wat later vertrekt Bradfer vanuit Antwerpen met zijn vliegtuigje naar zijn missiepost in Belgisch-Congo.
In 1939, op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, geldt een algemeen vliegverbod voor plezierluchtvaart boven ons land. Opnieuw gaan de deuren van vliegveld Kiewit tijdelijk dicht.
Maar er komt een derde en definitieve doorstart als in februari 1969 Aero Kiewit boven de doopvont wordt gehouden. Wat later komen daar nog de zwevers van Albatros en de ULM's bij. En ook het publiek blijft komen - getuige het hoge aantal bezoekers tijdens de jaarlijkse opendeurdag.
Vliegveld Kiewit, het oudste vliegveld van België én één van de oudste ter wereld, is dus nog altijd springlevend!
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
192
Laatste editie
08 oktober 2009
Uitgeverij
Agora / Flying Pencil
ISBN
9789078878100
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic