Een Fries huilt niet

1

Een Fries huilt niet - dat zegt een moeder tegen haar kind, wanneer het huilt. Geen wonder dat dat kind zich ontwikkelt tot een kampioen van de droge ogen. Het wordt zelfs voorzien van een gemoedstoestand die het in staat stelt door de regen te fietsen zonder een natte trui te krijgen. En later, waar is hij dan niet al toe in staat - hij zorgt ervoor dat de vuurtoren (I bit informatie) zijn eigen storingen verhelpt, zodat hij er in zijn vrije tijd niet meer heen hoeft, die eindeloze Maasvlakte over, vergezeld van zijn vrouw.

Die vrouw - is heel anders dan hij. Hij zou dat overigens ook niet anders willen. Ze heeft veel vrienden, die niet zijn vrienden zijn. Ze is er vaak niet. Heeft ze diepte?

Misschien, maar het is niet de zijne. Ze is mooi. Om te huilen. Maar een Fries huilt niet.

Gerrit Krol: 'Huilen doe je niet als je zacht of week bent, huilen doe je na lange weerstand. Het zijn keiharde dingen die het zeer zachte en gevoelige mogelijk maken. Ik kan mij pas permitteren om gevoelig te zijn als ik laat zien, dat ik het kan opvangen; ik durf zacht te wezen, omdat ik mijn zachtheid inbed in een sterk kader. Zo ben ik niet weerloos.'
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
08 januari 2013
Uitgeverij
Querido's Uitgeverij BV, Em.
ISBN
9789021445069
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Onnavolgbaar bokkige bewegingen rond een afwezige kern

door: Nico van der Sijde 1 like
Ik kies mijn boeken vaak puur op basis van toevallige impulsen. Van Gerrit Krol heb ik b.v. al een tijdje de verzamelbundel "Krols keus" (twee romans, een essay, een aantal columns), maar lezen ho maar. Totdat ik zag dat de stijl van de net door mij gelezen Tonnus Oosterhoff vergeleken werd met die...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic