Een huwelijk in Indie

0

In 1873 deed een vrouw een boekje open over het huwelijk. Alles wat haar daarin tegenstond, schreef Mina Kruseman (1839-1922) op in haar 'Een huwelijk in Indië'. Mina was een begaafde vrouw, scherp en geestig. Ze maakte furore als schrijfster en zangeres en gaf lezingen die opschudding wekten. Dat was te veel voor Nederland en Mina werd dan ook al vroeg in haar carrière een omstreden persoonlijkheid. Controversieel. Wie een hoofdstuk uit 'Een huwelijk in Indië' leest, begrijpt waarom.

De roman vertelt het verhaal van Louise van Amerongen. Zij wordt door haar ouders uitgehuwelijkt. Volgens de toenmalige wetten bezat de getrouwde vrouw nauwelijks zeggenschap over zichzelf, haar eigendommen en haar kinderen. Dat is een situatie waar Mina zich fel over uitspreekt. Vrouwen waren mensen, dus met alle rechten die mannen ook bezaten.

De roman is opmerkelijk modern wat de ideologie betreft; pas in 1957 werd in Nederland bij de wet beslist dat de vrouw niet meer verplicht was om haar echtgenoot te gehoorzamen. Uithuwelijken bestaat helaas nog in Nederland, vooral onder migrantengroepen. 'Een huwelijk in Indië' is daardoor weer pijnlijk actueel.

Vilan van de Loo is neerlandica. Van haar hand verschenen verschillende publicaties over Indië, vrouwengeschiedenis, literatuur en boksen. Ze schrijft boeken op verzoek.
Eerder verscheen bij KIT Publishers 'Indië ongekuist. Liefde, lust en hartzeer in de Nederlands-Indische letteren'. Momenteel werkt ze aan een proefschrift over Melati van Java.
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Laatste editie
12 december 2009
Uitgeverij
Stichting LM Publishers
ISBN
9789460220319
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic