Een meisje is maar half af

21

Artikelen 3
Bekroond met de Baileys Women's Prize for Fiction 2014, de Desmond Elliott Prize 2014, de Goldsmiths Prize 2013, de Kerry Group Irish Novel of the Year 2014 en de Geoffrey Faber prize 2014. Finalist voor de Folio Prize en op de shortlist geplaatst van de Dylan Thomas Prize.

Een meisje is maar half af is een ontroerend en aangrijpende verhaal over de relatie van een jonge vrouw met haar broer - een liefdesgeschiedenis, maar een die overschaduwd wordt door de hersentumor waaraan de jongen sinds zijn jeugdjaren lijdt.
De roman biedt een rauw, soms schokkend inzicht in de gedachten, gevoelens en verwarde seksualiteit van de kwetsbare en eenzame hoofdpersoon. Het leven is niet gul voor haar geweest: haar vader is dood, haar moeder is beschadigd door een wrede jeugd. Haar perverse oom kan niet van haar afblijven, haar broer is terminaal ziek.
Wie Een meisje is maar half af leest, nestelt zich, tegen wil en dank, in het hoofd van de vertelster en maakt haar geschiedenis uit de eerste hand mee: de dood van haar grootvader, de fatale toestand van haar broer, de verkrachting door haar oom, de reeks anonieme, doelloze seksuele uitspattingen waarmee ze zichzelf straft.
Eimear McBride vertelt het verhaal in korte, heftige zinnen en flarden - vaak onaf, maar met het bedwelmende ritme van goede muziek. Het leverde de auteur vergelijkingen op met het werk van Beckett en Joyce.

'Het kon een monoloog zijn van Molly Blooms achter-, achter-, achterkleindochter: het verhaal van een jonge vrouw, soms helder, soms verward, avontuurlijk in de seks, boos en droevig.' - Anne Enright

McBrides debuutroman behandelt de klassieke thema's uit het leven en uit de literatuur: familie, dood, seks en eenzaamheid. Het lezen ervan is een verontrustende ervaring, maar ook een openbaring. Een meisje is maar half af is een onvergetelijke roman - de eerste proeve van een buitengewoon nieuw literair talent.

'Een virtuoos debuut: gedurfd, gepassioneerd, verontrustend, duister en betoverend. Lees het en het zal je voorgoed veranderen.' - Eleanor Catton, winnaar van de Man Booker Prize 2013
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
256
Laatste editie
16 februari 2015
Uitgeverij
Hollands Diep
ISBN
9789048824267 , 9789048824274 , 9789048835034 , 9789048842070


Artikelen over Een meisje is maar half af

5 veelbelovende februari-titels
07 februari 2015 1 like
  Meer artikelen

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 19,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersHebban recensie

Een leeservaring die je bijblijft

door Elsbeth van der Ploeg op 02-04-2015

Typisch Ierse elementen bevat de debuutroman van Eimear McBride (1976). De beklemmende aanwezigheid van de katholieke kerk, seksueel misbruik, schuld en boete. Toch is het een boek van ongekende originaliteit. Een meisje is maar half af lees je niet; je ervaart het. De taal dendert genadeloos over je heen.

Zes maanden kostte het Eimear McBride om haar debuut Een meisje is maar half af op papier te...


Lezersrecensies (5)

GEDURFDE SCHRIJFSTIJL IN MCBRIDES EEN MEISJE IS MAAR HALF AF

door: Anne Oerlemans 1 like
De debuutroman van Eimear McBride, Een meisje is maar half af, sleepte in 2014 veel Britse en Ierse prijzen in de wacht, waaronder de Baileys Women’s Prize for Fiction. Het is vooral de literaire stijl van McBride die geprezen wordt. De manier waarop ze haar roman heeft geschreven is inderdaad...

Het ultieme inkijkje in de gedachtenwereld van de ander

door: Koala63 1 like
Wat een bijzonder boek. Korte zinnen, losse woorden als onaffe gedachten. Het vraagt in het begin even wat doorzettingsvermogen om de stijl te kunnen waarderen. En toch is dit verhaal, dat zich als losse bouwstenen ontvouwt, zeker de moeite waard.

Naar mate het verhaal vordert raakte ik steeds...

Een uitdaging voor ervaren lezers

door: berdine 1 like
Wat een boek! Dit is geen gewoon geschreven verhaal. Het is één lange monoloog in brokstukken van zinnen. Soms zelfs alleen losse woorden. Je zit als het ware in het hoofd van de ik-persoon. Er wordt nauwelijks een zin afgemaakt en toch weet je precies wat er gebeurt. Door deze stijl krijgt het...

Voor de liefhebber!

door: Karin Teirlynck 1 like
Een meisje is maar half af - Eimear McBride Genre: Roman Gebonden met stofomslag - 255 pagina’s ISBN: 978 90 488 2426 7 Uitgever: Hollands Diep Uitgevers Uitgiftedatum: februari 2015 Met dank aan Hollands Diep Uitgevers voor dit recensie exemplaar. Over de auteur; Eimear McBride (1976) is...

oer- Iers en Joyciaans

door: Wim Chielens 1 like
Het is even doorbijten in het begin, maar eens je je gewonnen geeft aan de verhakkelde taal, de hoogst eigenzinnige stijl en de bijna niet te volgen associatieve manier om het verhaal te vertellen, dan word je werkelijk meegezogen door dit prachtige en zeer ontroerende boek. Aan het woord is een...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic