Een raadsel in de nacht

0

De poëzie van Hendrik de Vries (1896-1989) is uniek. Samen met zijn generatiegenoten Slauerhoff, Nijhoff, Vestdijk, Du Perron, Marsman, was de Vries bepalend voor de Nederlandse poëzie tijdens het interbellum. Toch is hij onder hen een eenling gebleven. ‘Hoor, zo is nooit gezongen, hoor!’ Deze beginregel van een van zijn vroege gedichten is van toepassing op zijn hele werk.

Deze bloemlezing, samengesteld door Jan van der Vegt, is een zeer volledige inleiding tot de poëzie van Hendrik de Vries. Het boek demonstreert de veelzijdigheid van zijn werk en zijn omvangrijk nalatenschap.

Hendrik de Vries staat bekend als de dichter van de droom, magie en sprookjes, zoals niemand anders ze verteld heeft. Veel van zijn gedichten fascineren omdat ze het geheim van de droom niet prijsgeven. Zo slaagde hij er in om de belevingswereld van kinderen, hun ervaringen van idylle en bedreiging beter dan wie ook voor te stellen en te beschrijven.
Daarnaast introduceerde hij de Spaanse dichtvorm, de copla, in de Nederlandse poëzie. Dit resulteerde uit zijn voorliefde voor Spanje. Hij vertaalde een duizendtal Spaanse volksliederen, vaak ondeugend van aard, wat hem de bijnaam de Spaanse Groninger opleverde. Daarna verzon hij zelf talrijke Nederlandstalige copla’s.

Hier zal ik, traag en loom, de dag zien dalen,
Tot hij, die kwam voor haar, ook mij komt halen.
Soms, klaar gewekt, verneem ik onverwacht
Een voetstap, als een raadsel in de nacht.
Verschenen in
Genre
Poëzie
Laatste editie
15 februari 2006
Uitgeverij
WPG Uitgevers Belgie NV
ISBN
9789085420323 , 9789492395269

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 15,00
Bestel het boek bij Blz. vanaf 15,00
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbieders

Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic