Een reis door Armenie

4

Spots 3
Er zijn maar weinig schrijvers die zo veel hebben gezien van de grote tragedies van de twintigste eeuw als Vasili Grossman. Met een indrukwekkende helderheid schreef en publiceerde hij over de Holocaust en de slag om Stalingrad. Een reis door Armenië, dat hij schreef met een opmerkelijk warmte, humor en spontaniteit, is verreweg zijn persoonlijkste en intiemste boek.
Een aantal maanden na de `arrestatie van zijn meesterwerk Leven en lot door de Sovjetregering nam Grossman de redactie op zich van een dikke Armeense roman. Hij was blij dat hij een excuus had om twee maanden door Armenië te reizen, en noteerde zijn indrukken van het land: het rotsachtige berglandschap, de oude kerken, de inwoners en hun gewoonten.
Een reis door Armenië staat vol levendige observaties van een buitenstaander, maar bevat ook Grossmans gedachten over zijn plaats als schrijver in Rusland, over menselijke waardigheid en over zijn eigen sterfelijkheid.

Vasili Grossman werd in 1905 geboren in een joods gezin in de Oekraïne. Zijn bekendste werk is de monumentale roman Leven en lot (xxste druk), een van de literaire meesterwerken van de twintigste eeuw. Daarnaast publiceerde hij Een schrijver in oorlog (derde druk), de aantekeningen die hij maakte tijdens zijn jaren met het Rode Leger, Alles stroomt en korte verhalen en essays die najaar 2014 zullen verschijnen onder de titel De weg. Grossman overleed in 1964.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
145
Laatste editie
02 september 2014
Uitgeverij
De Bezige Bij Amsterdam
ISBN
9789460037429 , 9789460037436


Door lezers

Villa Nathalie / Reis door Armenië, vergezeld door Vasili Grossman
23 augustus 2018 22 reacties
Literatuur Club / Vakantieboeken zonder verplichtingen: grootse plannen
20 juni 2018 52 reacties
  Meer artikelen
Advertentie

Lezersrecensies (1)

Persoonlijk en beschouwend reisverslag van een grote Russische auteur

door: Nathalie B1 1 like
Een reisverslag dat zeer persoonlijke memoires bevat en heel spontaan lijkt geschreven, is Reis door Armenië van de Russische auteur Vasili Semjonovitsj Grossman (1905-1964). Grossman, geboren in een Joods gezin maar zonder een Joodse opvoeding te hebben gekregen, was een vooraanstaand...
ebook

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic