Een wedstrijd in menselijkheid

0

De mens en de computer: wie ontmaskert wie?

Hoe de computer ons leert wie wij zijn

Elk jaar is er een wedstrijd tussen mens en computer: de Turing Test: mensen zitten te chatten zonder dat ze weten of de antwoorden van een computer komen of van een ander mens. Na een uurtje mogen ze zeggen met wie ze hebben geconverseerd.
Tot nu toe heeft de mens steeds gewonnen, maar de computer komt steeds dichterbij. Wat zegt dat over ons?
Brian Christian stelt deze vraag aan filosofen en wetenschappers als Douglas Hofstadter, Alain de Botton en Steven Pinker die uitleggen hoe onze taal, hersenen en bewustzijn werken. Hij besluit mee te doen, in een poging om de menselijkste mens te worden: degene die zo vaak mogelijk als mens ontmaskerd wordt. Twee jaar terug was dat een man die eenvoudigweg overal bits op reageerde, maar menselijkheid is meer dan mopperen.
Deze test zegt meer over ons dan over de computer: hij laat zien hoe menselijk wij zijn. Hoe grappig, creatief, onvoorspelbaar, humeurig. En hoe dichterbij de computer komt, des te meer moeten wij ervoor zorgen dat we wel grappiger, liever en creatiever blijven.
Wie dit grappige, creatieve en slimme boek leest zal het niet verbazen: Brian Christian heeft de test gewonnen.

Brian Christian is computerdeskundige, dichter en filosoof. Behalve in wetenschappelijke tijdschriften, heeft hij ook in McSweeneys en The Seneca Review gepubliceerd. De menselijkste mens is zijn eerste boek.
Verschenen in
Genre
Gezondheid & Psychologie
Laatste editie
25 juni 2011
Uitgeverij
Uitgeverij Atlas Contact b.v.
ISBN
9789025436933

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic