Een wereld op papier. Zuid-Nederlandse boeken, prenten en kaarten in het Spaanse en Portugese wereldrijk (16de - 18de eeuw)

,

0

Drukwerk speelde een zeer belangrijke rol in de Europese expansie en de globalisering van de vroegmoderne wereld. Aan de hand van boeken en gravures leerden de Europeanen beschavingen kennen die aan de andere kant van de wereld bloeiden en slechts door een handvol conquistadores, kolonisten of missionarissen werden bezocht. Anderzijds was het gedrukte boek het medium bij uitstek om de Europese cultuur naar verre gebieden over te brengen. In dit proces fungeerden de Zuidelijke Nederlanden - en dan voornamelijk Antwerpen - als speerpunt. Dit boek wil de aanwezigheid en het gebruik van Zuid-Nederlands drukwerk in het Spaanse en Portugese wereldrijk in kaart brengen. Ruim twintig internationaal gerenommeerde auteurs buigen zich over de handel in drukwerk uit de Nederlanden, ontleden de verspreiding van de Zuid-Nederlandse kennis en technologie met betrekking tot het drukken van boeken, gravures en kaarten in Amerika en Azië, en werpen een licht op de kennisverspreiding via een collectievorming van Zuid-Nederlands drukwerk in de overzeese gebieden van Spanje en Portugal.
Over de auteur(s):
Werner Thomas is docent geschiedenis van Latijns-Amerika en geschiedenis van de Nieuwe Tijd aan de K.U.Leuven. Hij doet onder meer onderzoek naar de inquisitie en religieuze (on)verdraagzaamheid in het Spaanse wereldrijk en de circulatie van personen, goederen, kunst en kennis uit de Zuidelijke Nederlanden in de Iberische wereldrijken. Hij publiceerde onder meer Los protestantes y la Inquisición en España en tiempos de Reforma yContrarreforma en De val van het Nieuwe Troje: het beleg van Oostende 1601-1604 en In de klauwen van de Inquisitie: Europese protestanten in Spanje, 1517-1648.
Eddy Stols is emeritus hoogleraar geschiedenis van Latijns-Amerika aan de K.U.Leuven en doceerde aan de campus Marília van de UNESP, São Paulo, en aan de vakgroep TCLA van de Universiteit Leiden. Hij publiceerde bij Acco onder meer Brazilië. Vijf eeuwen geschiedenis in dribbelpas.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Aantal pagina’s
480
Laatste editie
15 april 2009
Uitgeverij
Uitgeverij Acco C.V.
ISBN
9789033474187
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic