Eerste protestanten in de lage landen

0

Artikelen 1
Aangrijpend relaas van de hervormingsbeweging in de Nederlanden. De overrompelende zestiende eeuw in een compilatie van verhalen.

Johan Decavele
De eerste protestanten in de Lage Landen. Geloof en heldenmoed

'Rechtgelovigen' en 'ketters' lijnrecht tegenover elkaar... Ook in de Lage Landen bracht het optreden van Luther scheiding en tweespalt. Het protestantisme zette zich krachtig door en verstoorde grondig de traditionele eenheid van het katholieke geloof. Decavele ontrafelt deze grote geschiedenis van de zestiende eeuw, maar ook de 'petite histoire'... Hoe hebben de gelovigen die tijd beleefd? Hoe speelden ze er zelf een vaak heldhaftige rol in?

Vijftien schokkende, soms wel eens 'grappige' verhalen geven een levendig overzicht van de turbulente geschiedenis van de hervormingsbeweging. Een overrompelend relaas, gebaseerd op verslagen van razzia's, verhoren, processen en vonnissen. Een nieuw licht ook op de stuwende rol van Vlaamse lutheranen, mennonieten, gereformeerden en calvinisten in een internationaal netwerk van contacten. Door dat netwerk heeft het protestantisme van de zuidelijke gewesten een sterke stempel gedrukt op de reformatorische ontwikkeling van de hele Nederlanden. Een synthesewerk.

JOHAN DECAVELE, dr. in de geschiedenis en departementshoofd Cultuur van de stad Gent, is dé kenner van de religieuze geschiedenis van de Nederlanden in de zestiende eeuw.

Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek , Religie & Spiritualiteit
Laatste editie
01 januari 1999
Uitgeverij
Shop My Book.com
ISBN
9789085261001


Artikelen over Eerste protestanten in de lage landen

Trotse koning
12 maart 2015 1 like
  Meer artikelen

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic