Eeuwige reizigers

0

De Japanse literaire traditie is een van de rijkste ter wereld. Eeuwige reizigers geeft de lezer een schitterend beeld van de voornaamste meesterwerken uit meer dan twaalf eeuwen Japanse literatuur: van de zevende tot de negentiende eeuw.
Aangrijpende verhalen over de strijd van de samoerai, of speelse en diepzinnige overpeinzingen van boeddhistische monniken zijn ruim vertegenwoordigd. Ook minder vertrouwde genres zijn opgenomen. Zo zijn er vijf toneelstukken opgenomen uit het sublieme no-theater. Het flamboyante kabukitheater, de erotische schelmenverhalen van Ihara Saikaku, de uitbundige satires van Hiraga Gennai en de grimmige spookverhalen van Ueda Akinari maken eveneens deel uit van deze bloemlezing.
De grootste en invloedrijkste werken uit de klassieke Japanse letteren werden al in de tiende en elfde eeuw geschreven door vrouwelijke auteurs, een uniek gegeven in de wereldliteratuur. Eeuwige reizigers bevat een uitvoerige selectie uit de openhartige poëtische memoires van Japanse hofdames uit de tijd. Er zijn grote gedeelten opgenomen uit het beroemde Hoofdkussenboek van Sei Shonagon en uit Het verhaal van Genji, een van `s werelds oudste romans. Naast dit alles treft de lezer rijke aristocratische liefdespoëzie en komische kettingverzen, evenals verzen en levendig autobiografisch proza van grote dichters als Basho en Buson aan.

Jos Vos (Genk, 1960) doceerde van 1985 tot 1995 Nederlands in Kyoto en Osaka. In 1996 verhuisde hij naar Oxford, waar hij klassiek Japans studeerde. Hij debuteerde in 1997 bij De Arbeiderspers met de roman In Kyoto. Zijn vertalingen van Bashos reisdagboeken, De herfstwind dringt door merg en been (2001) en De smalle weg naar het verre noorden (2005), werden enthousiast onthaald.
Verschenen in
Genre
Korte verhalen
Vertaald door
J. Vos
Laatste editie
08 februari 2008
Uitgeverij
Uitgeverij De Arbeiderspers B.V.
ISBN
9789029566032
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic