Eindelijk mezelf

0

Gorcha Davydova komt uit een andere wereld. Geboren in Kazachstan en geworteld in de Koerdische gemeenschap werd ze opgevoed met communisme en islam. Ze werd als bruid verkocht aan een man die ze niet kende. Heel jong al besefte ze dat dit niet haar wereld was, maar weggaan leek ondenkbaar. En wat met Latif, haar zoontje?
In 2000 neemt ze, na een dramatische gebeurtenis, de moeilijkste beslissing uit haar leven: ze vlucht met Latif naar Europa. Haar man, haar familie, haar cultuur, haar religie: ze laat alles en iedereen achter, met de vaste wil om elders een nieuw leven te beginnen.
Het wordt geen plezierreis. Mensensmokkelaars brengen hen bij nacht en ontij naar Duitsland en sturen hen vervolgens naar België. Hoewel ze niet als asielzoekers worden erkend, vinden moeder en zoon onderdak bij een Vlaamse familie. De deur naar een nieuwe wereld staat op een kier.
Jaren later reizen Gorcha en Latif terug naar Kazachtstan Gelouterd keert ze terug naar België, verzoend met haar familie, met de vader van Latif en met haar verleden. Woestijnvis maakte er de (bekroonde) documentaire 0032 over.
Hoe tragisch Gorcha’s verhaal ook is, ze heeft geleerd in de vele cultuurverschillen waarmee ze geconfronteerd wordt ook het grappige te zien. Ze wil het dan ook gaan maken als cabaretière

Eindelijk mezelf is het schokkende verhaal van een vrouw die resoluut haar eigen weg gaat. In onze geëmancipeerde wereld misschien heel vanzelfsprekend maar voor de meeste moslimvrouwen in Kazachstan nog altijd onbereikbaar.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
24 september 2008
Uitgeverij
Houtekiet
ISBN
9789089240040
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic