Elisabeth de flines pod

6

`Ik wens en begeer dat de trouweloze handelingen van mijn vader publiek en openbaar gemaakt zullen worden, desnoods na mijn dood.

Dit zijn de woorden van Elisabeth de Flines. Ze spreekt ze uit in 1715, als ze verwikkeld is in een jarenlange vete met haar vader. Het gaat daarbij om een grote erfenis, om standsverschil en om de liefde van haar leven. Wanneer Elisabeth, de dochter van een steenrijke Amsterdamse koopman, er vandoor gaat met de knecht van haar vader, is dat het begin van een verbeten conflict. De strijd, vol intriges, wordt op straat en voor de rechter uitgevochten. De uitslag is ongewis. Volgt Elisabeth haar vader of haar hart?
Van dit familiedrama zijn de rechtbankstukken bewaard gebleven. Machiel Bosman diepte ze op, en voldoet met dit boek aan de wens van Elisabeth: de handelingen van de vader, de dochter en de knecht worden hier openbaar gemaakt. Dat levert een meeslepend verhaal op, volledig op feiten gebaseerd, waarin de schrijver diep doordringt in de rauwe werkelijkheid van eeuwen terug. Het resultaat is een fascinerend verslag dat een wereld die driehonderd jaar achter ons ligt met vaart en verbeelding tot leven roept.
Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Laatste editie
27 augustus 2009
Uitgeverij
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN
9789025363628 , 9789025366872 , 9789025364496

Steun je favoriete boekhandel

Bestel je boeken op Hebban bij Libris of Blz. en steun een boekhandel bij jou in de buurt. Vanaf €15,- gratis bezorgd.

Bestel het boek bij Libris vanaf 15,99 Bestel het ebook bij Libris voor 9,99
Bestel het boek bij Blz. vanaf 15,99 Bestel het ebook bij Blz. voor 9,99
bestellen
bestellen
bestellen
bestellen
Proxisbestellen
Boeken.combestellen

  Klik hier voor een overzicht van alle aanbiedersAdvertentie

Lezersrecensies (2)

interessant stukje familiegeschiedenis

door: ennie 1 like
Een stukje geschiedenis van een familiedrama in de 18e eeuw, een handelsfamilie. Hoewel geschreven als een documentaire boeit het toch. Op de één of andere manier gaan de personen in het boek voor je leven. Blijkbaar heeft Machiel Bosman geen roman willen schrijven, maar de historische kant...

Recensie Elisabeth de flines pod

door: Maria van Ewijk 1 like
Verslag van een familiedrama, maar ook van een juridische strijd tussen vader en dochter. Aan de hand van rechtbankverslagen en archiefstukken heeft Bosman deze ware geschiedenis gereconstrueerd. Het verhaal start in Amsterdam, 1701. Een rijke koopmansdochter wordt verliefd op de huisknecht. Dit...

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic