En wat deed mijn eigen volk?

1

Geschiedenis
En wat deed mijn eigen volk?
Breendonk, een kroniek
Jos Vander Velpen
Breendonk, een plek waarvan de naam als een doodsklok klinkt. Het inmiddels bijna vergeten Fort werd door de nazi's tot een soort concentratiekamp omgebouwd. Wat om de hoek is gebeurd, moet aan de vergetelheid worden ontrukt. Door de herinnering aan het verleden levend te houden, definieert een volk zichzelf en weten we enigszins wie we zijn. Jos Vander Velpen deed wat historici hebben nagelaten: daarover een omvattend boek schrijven. En wat deed mijn eigen volk? Breendonk, een kroniek is het eerste verhaal van wat er zich allemaal heeft afgespeeld. Van de eerste dag tot aan de dag van de bevrijding. Een kroniek.
De auteur weeft de lotgevallen van gevangenen aaneen tot een totaalbeeld dat indringend is omdat hij alles sober en genuanceerd houdt. Geen ogenblik verwijdert hij zich van de historische werkelijkheid of bezwijkt hij voor de verleiding bepaalde gedeelten op te smukken of te romantiseren.
.+ N.a.v. de heropening van het hernieuwde Fort van Breendonk en het Feest van de Bevrijding van Antwerpen en Breendonk op 4 september.
+ Conferentie op het Andere Boek te Antwerpen op zondag 5 oktober 2003.
Jos Vander Velpen is doctor in de rechten en advocaat aan de balie in Antwerpen. Van hem verscheen eerder bij epo De CCC, de staat en het terrorisme , Daar komen ze aangemarcheerd, extreem-rechts in Europa, Horizons noirs en De blauwe ridders, van rijkswacht tot eenheidspolitie .
Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen, 2003
Isbn 90 6445 305 5
Nur 680
Paperback 12,5 x 20 cm
240 blz.
Euro 20,00
Verschijnt augustus 2003
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
238
Laatste editie
12 september 2003
Uitgeverij
Uitgeverij Epo
ISBN
9789064453052
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic