Europas India

0

Gefascineerd door India is Europa al eeuwenlang. De rage begon toen in de late achttiende eeuw het Sanskrit werd ontcijferd. Er ging voor veel Europeanen een wereld open. Wetenschappers en filosofen, dichters en filmers - ze reisden erheen, in gedachten of in werkelijkheid, en legden hun betovering vast.
In Europa's India schetst Peter Rietbergen een breed panorama, waarbij hij de Europese India-fascinatie op een nieuwe manier interpreteert en India-zoekers als Walt Whitman, J.J. Slauerhoff, Herman Hesse en Han Fortmann in hun culturele milieu worden belicht.
Wat zochten zij? Zeker meer dan een oppervlakkig exotisme, of een gemakkelijke escape. Zij waren op zoek naar de wortels van hun beschaving. Maar ook naar een wereld anders dan de hunne, waarin het leven nog was zoals in Europa voordat industrialisatie en secularisatie er de magie aan ontnamen, de samenleving ont-toverden. Uit een behoefte aan herbronning, stelden zij zich open voor het andere, het vreemde. Begrepen zij dat ooit? Neen, natuurlijk. Maar zij deden hun best, en met hun werk brachten zij de Europese cultuur dichter bij de wereldbeschaving waarmee zij de oudste wortels deelt.
Peter Rietbergen (1950) is hoogleraar Cultuurgeschiedenis na de Middeleeuwen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceerde onder andere een Short History of the Netherlands (meer dan 40.000 exemplaren wereldwijd verkocht) en het standaardwerk Europe. A cultural history, een succesvol Engelstalig overzicht van de Europese cultuurgeschiedenis dat in heel Europa en de USA gebruikt wordt, maar ook in twee Chinese versies, alsmede in het Koreaans en het Pools werd vertaald.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
17 oktober 2012
Uitgeverij
Vantilt, Uitgeverij
ISBN
9789077503768

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic