Feest van de democratie

0

Steeds vaker besluiten Eerste en Tweede Kamer onderzoek te doen naar de oorzaken van rampen, beleidsfiasco's of misstanden in aan de overheid gelieerde sectoren. Momenteel lopen er parlementaire onderzoeken en enquêtes naar het mislukken van grote ICT-projecten, naar misstanden binnen woningcorporaties en naar het fiasco van de aankoop van de Fyra.
Wat is het doel van deze onderzoeken en waarom steekt het parlement daar zo veel tijd en geld in? Adviseur Lenny Vulperhorst laat zien welke functies deze onderzoeken inmiddels hebben gekregen. Niet alleen dienen ze de traditionele doelen van waarheidsvinding en parlementaire controle; tegenwoordig dienen ze ook om bijvoorbeeld nieuw beleid te kunnen inzetten of te kunnen stoppen met ongewenste praktijken. Parlementair onderzoek is daarmee een machtig wapen van de politiek.
Vulperhorst onderzocht daarnaast ook welke frames de media gebruiken om de publieke opinie te sturen. Het resultaat is een fascinerend relaas over het functioneren van parlementair onderzoek, niet alleen in de politiek, maar in de gehele samenleving.
Verschenen in
Genre
Mens & Maatschappij
Aantal pagina’s
160
Laatste editie
08 oktober 2014
Uitgeverij
Uitgeverij Van Gennep B.V.
ISBN
9789461643254

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic