Focus

Focus

7
Gelezen 7 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 17 Favoriet 0 Recensies 1
Literatuur & Romans Lijsten 1   Topics 0

Wanneer de Tweede Wereldoorlog zijn einde nadert, is antisemitisme aan de orde van de dag in Brooklyn, New York. Newman, een Amerikaan van Engelse afkomst, leeft in een wereld met diverse bevolkingsgroepen. Racisme laat hem koud. Althans, tot hij een bril begint te dragen die hem 'Joods' maakt in de ogen van anderen en hij het doelwit wordt van antisemitische vervolging. Wanneer hij en zijn vrouw steun vinden bij een Joodse immigrant en bevriend met hem raken, wordt Newman zich langzamerhand bewust van de rassenhaat die hem omringt, in een bijna surrealistische sfeer van dreiging en beklemming.

Focus heeft de samengebalde kracht van een film of toneelstuk - ook door een kale, geserreerde stijl, én doordat Miller zich volledig op de hoofdpersoon concentreert. Er is geen ander boek dat zó helder en subtiel de primitieve drijfveren van discriminatie blootlegt.

Focus is een van de eerste boeken die het Amerikaanse antisemitisme aankaartte. Deze controversiële roman van Arthur Miller is nog even huiveringwekkend en scherpzinnig als toen het boek verscheen in 1945.

Genre
Literatuur & Romans
Uitgeverij
Uitgeverij Van Oorschot
Laatste editie
28 november 2017
ISBN
9789028280106 , 9789028280083
+Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 21,00 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker
Advertentie

Hebban recensie

    Guy Doms Hebban Recensent

Focussen op Focus, met nieuwe bril

door Guy Doms op 14-12-2017

Wereldberoemd werd hij met zijn toneelstuk Death of a Salesman (Dood van een handelsreiziger). De Amerikaanse toneelauteur Arthur Miller (1915-2005) schreef dan wel korte verhalen, filmscenario’s en hoorspelen, toch is Focus zijn enige roman. Ooit was hij een van de drie echtgenoten van de wulpse filmdiva en icoon van de jaren vijftig, Marilyn Monroe. Hun huwelijk heeft uiteindelijk slechts vijf...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook